Thomas Hardy: Idealet - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Thomas Hardy: Idealet - Forside
Thomas Hardy: Idealet
Billedhuggeren Jocelyn Pierston søger livet igennem efter et spøgelsesagtigt kvindeideal, som springer fra kvinde til kvinde gennem de fyrre år af hans tilværelse, historien spænder over. Hver gang han finder sit ideal hos én, går der sjældent lang tid efter, at han har lært den pågældende bedre at kende, før hun forsvinder og han genfinder hende i en ny kvinde. Hans mange forsøg på at gengive idealet i de skulpturer af antikke skønhedsgudinder vil heller aldrig rigtigt lykkes, men rækker dog til at skaffe ham en tilværelse som anerkendt og velaflagt kunstner med eget atelier i London.

Én kvinde, Avice Caro, som han har forladt lige inden han skulle gifte sig med hende, vedbliver dog at at dukke op – først inkarneret i hendes datter Ann Avice, og til sidst i hendes barnebarn Avice; og han forelsker sig i alle tre med tyve års mellemrum, indtil han til sidst som tresårig står næsten for alteret med den første Avices barnebarn.

Idealet var Thomas Hardys sidste roman – i sin endelige version udkom den to år efter Jude the Obscure – før han ophørte med at skrive prosa og helligede sig poesien, efter at både Jude og Tess of the d'Urbervilles var blevet nedgjort som umoralske. Den er ikke synderlig kendt, og når bestemt ikke op på siden af hverken Tess eller Hardys andre storværker. Alligevel indeholder den korte roman mange af hans gennemgående temaer i et noget mindre format, og er således nok værd at bruge nogle timer på.

Gratis til ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7979-989-9 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 2. marts 2024.
Tilbage til indhold