Selma Lagerlöf: Gösta Berlings saga - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Selma Lagerlöf: Gösta Berlings saga - Forside
Selma Lagerlöf: Gösta Berlings saga
Efter at den fordrukne præst Gösta Berling er flygtet fra sit kald, bliver han fundet halvdød i sneen en vinternat af Majorinden på Ekeby, en stærk og selvstændig kvinde, som har samlet 12 af skæbnen forskudte mænd, som hun forsørger som "kavalerer" på sit gods.

I en lang række episodiske noveller oprulles nu historien om Göstas liv som kavaler på Ekeby, om hans kærlighedsaffærer, om de øvrige kavalerer og deres livsbaggrunde og bedrifter, og om nogle af de mere farverige skikkelser i sognet omkring den fiktive Löfvensø i Värmland: Om brugspatron Sintram på Fors, "hvis lyst det er at stifte ondt" og som står i ledtog med Djævelen selv, om den gerrige præst i Broby, om den hidsige brugspatron på Björne, som kaster sin datter, den smukke Marianne Sinclaire, ud i sneen en vinternat, efter at hun er kommet for sent hjem fra et bal på Ekeby, om grevinde Dohna med den jaloux og grimme ægtemand – og mange, mange flere.

En dansk anmelder skrev i "Kvinden og Samfundet" i 1893, at "Gösta Berlings Saga er en mærkelig bog –. Mærkelig, fordi forfatterinden i den grad har lagt sin personlighed i den, så at der ligefrem banker et hjerte mellem bladene."

Denne udgave er baseret på anden udgave af Ida Falbe-Hansens oversættelse fra 1895. Den første udgave udkom allerede i 1892, året efter den svenske, og var efter sigende behæftet med en del fejl og mangler. Disse er der rettet op på i andenudgaven. Men det er værd at bemærke, at Ida Falbe-Hansens oversættelse ikke er en 1:1 fordanskning af den trykte svenske original. Oversætteren og hendes veninde Elizabeth Grundtvig arbejdede nemlig sammen med Selma Lagerlöf og kom med tillæg og forandringer, som forfatteren godkendte, selv om de ikke alle kom med i senere svenske udgaver. Tydeligst er dette samarbejde at se i kapitel 35, som på svensk hedder Skogstorpet, men på dansk Brobypræstens skat, og hvor de to første underkapitler ikke findes i den svenske udgave.

Gratis til ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7628-019-2 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 19. maj 2024.
Tilbage til indhold