• Carmen

Historien om sigøjnerkoketten Carmen, som forfører soldaten José i en grad, der koster ham rang og stilling og til sidst livet, vil formentlig være kendt af de fleste, om ikke andet så fra Georges Bizets berømte opera, som bærer hendes navn. Grundlaget for operaen er denne lille roman af Mérimée, eller rettere dens tredje kapitel, som udgør mere end halvdelen af bogens tekst.

Historien er kort fortalt, at forfatteren under en rejse i Spanien træffer på røveren José Antonio, som han hjælper til at undgå at blive anholdt. De skilles, men mødes senere under andre omstændigheder: José sidder fængslet og venter på sin henrettelse. Han fortæller forfatteren sin historie fra han første gang traf Carmen, og den efterfølgende nedadgående spiral, hvor hans besættelse af den beregnende og egoistiske pige fører til hans nuværende stilling.

Ud over historien om Carmen og Don José beskæftiger Mérimée sig i bogen en del med spanske sigøjnere og deres sprog, og undervejs benytter han både oldgræske, latinske, spanske og baskiske ord og vendinger samt naturligvis ord og vendinger fra sigøjnernes romani-sprog. Alt er (forsøgt) kodet med de sprogkoder som passer til, hvilket muligvis vil volde brugere af skærmlæsere problemer – der findes næppe en stemme til noget system, som kan læse romani, selv om de øvrige stemmer gør hæderligt forsøg. Det skal også bemærkes, at visse (de fleste?) skærmlæsere vil springe de oldgræske tekststumper over. Men det er formentlig problemer, som brugere af sådanne hjælpemidler allerede er bekendte med.

Carmen og Don Juan

Carmen og Don Juan

50,00 kr. (vejl.)

0,00 kr. (vejl.)

Lokis og andre fortællinger

Lokis og andre fortællinger

25,00 kr. (vejl.)

Fru Lucrezias Stræde

Fru Lucrezias Stræde

15,00 kr. (vejl.)

Colomba

Colomba

0,00 kr. (vejl.)

De misfornøjede

De misfornøjede

15,00 kr. (vejl.)

Bartolomæusnatten

Bartolomæusnatten

0,00 kr. (vejl.)

 

Prosper Mérimée:
Carmen

  • ISBN 978-87-7979-790-1
  • 0,00 kr. (vejl.)Tags: Prosper Mérimée