Michaïl Petrovich Artsybachev: Blodpletten - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Michaïl Petrovich Artsybachev: Blodpletten - Forside
Michaïl Petrovich Artsybachev: Blodpletten
Otte fortællinger fra tiden omkring den russiske revolution i 1905.

 • Pasja Tumanov
  Seminaristen Pavel Tumanov har ikke brugt studietiden på at studere, så da han går til eksamen, dumper han, hvorefter han går ud og køber en pistol for at dræbe skoleinspektøren og den lærer, der har dumpet ham.
 • Fra kælderen
  Skomageren Anton lever sit ensomme liv i en kælder, hvor han dagligt udsættes for kundernes hån, klager og manglende betaling. Den kærlighed, han en enkelt gang har næret, gik i vasken ved et fængselsophold og pigens manglende troskab. En aften på et værtshus bliver det ham i hans afstumpede fuldskab for meget.
 • Arbejderen Sjevyrjov
  Sjevyrjov ankommer til St. Petersborg og indlogerer sig på en lejekaserne. Fra sit værelse kan han følge med i naboernes liv og tragedier. Han mister efterhånden kontrollen over sig selv og bliver et offer for sit eget oprør.
 • Gru
  I den lille skole bor den unge lærerinde Ninotschka. Skolehuset rummer også et lokale, der er beregnet til overnatning for forbipasserende embedsmænd, og denne nat huser det den lokale undersøgelsesdommer, læge og politikommissær, der har tilbragt det meste af natten med at drikke. De voldtager og myrder Ninotschka, og forsøger bagefter i kraft af deres embeder at hænge skolens pedel op på forbrydelsen.
 • Lægen
  En læge kaldes til den lokale politimester, der er blevet livsfarligt såret. Lægen har set, hvilke grusomheder, politimesteren har begået overfor den jødiske befolkning i byen, og kommer i et dilemma: Er han bundet af lægeløftet til at redde denne mand, for at han kan fortsætte sine grusomheder?
 • I landsbyen
  En deling soldater besætter en landsby med oprørske bønder. Officeren Tcherkassov, som egentlig er et venligt menneske, men ikke helt forstår, hvad der sker omkring ham, bliver forledt af en medofficer og skyldfriheden ved, at ingen bevidner hans gerninger, til at voldtage en køn ung bondepige, som skjuler sig en af landsbyens gårde.
 • Blodpletten
  Stationsforstander Anissimov lader sig gribe af stemningen, og deltager i angrebet på et tog med zartro soldater.
 • Herre og bonde
  En forsulten bonde indfinder sig hos godsejeren for at tigge lidt mad – han har intet arbejde og har ikke spist i fire dage. Godsejeren jager ham bort – og gør det igen, da bonden forsøger sig flere gange. Det får konsekvenser.

Jeg har tidligere udgivet Blodpletten i den originale danske udgave med fem fortællinger. Denne udgave er forøget med fortællingerne Fra kælderen, I landsbyen og Herre og bonde, som alle stammer fra samme periode omkring 1905. Skønt Artsybachev vedblev at skrive lige til sin død, synes intet ud over nogle novelle brudstykker og en norsk oversættelse af romanen Sanin fra 1907 at være udgivet på noget nordisk sprog (det fakta, at forfatterens navn findes transskriberet på mindst halvtreds forskellige måder, gør det imidlertid svært at finde alt.)

Gratis til ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7628-007-9 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 20. april 2024.
Tilbage til indhold