Prosper Mérimée

Prosper Mérimée

(28. september 1803 i Paris – 23. september 1870 i Cannes)
var en fransk forfatter af romaner, noveller og skuespil. Han var enebarn, født ind i en borgerlig og kultiveret familie (faderen var maler og professor ved École polytechnique), og studerede som ung jura, sprog, arkæologi og filosofi.

Mérimée debuterede som trykt forfatter med Théâtre de Clara Gazul (1825), hvor han poserer som en kvindelig spansk skuespilforfatter, i hans næste værk La Guzla (1827) er "forfatteren" en anonym folkemindesamler og oversætter af illyriske hyrdedigte, men det er først med den store historiske roman Bartomæusnatten (Chronique du règne de Charles IX), han slår igennem, og skønt hans efterfølgende skønlitterære forfatterskab er forholdsvist lille – et par håndfulde noveller, et par romaner og en del lidet succesrige skuespil – blev han en pioner inden for novellekunsten, og der er stort set intet fra hans hånd, der ikke er værd at læse – det være sig de mere "eksotiske" som Tamango og romanen Colomba, eller de små gysere Lokis og Venus fra Ille – eller den lille roman Carmen, hvis tredje og længste kapitel er grundlaget for Georges Bizets herostratisk berømte opera af samme navn. Han oversatte desuden forskellige russiske forfattere til fransk – Gogol, Pusjkin og Turgenjev – og skrev historiske værker og beretninger fra de mange rejser han foretog i sin egenskab af "Inspecteur des monuments historiques de France".

Ud over forfatter var Prosper Mérimée politiker, medlem af Senatet og minister, samt som nævntInspecteur des monuments historiques de France(på dansk noget i retning af "rigsantikvar"), og en bekendt figur dels ved "borgerkongen" Louis-Philippes hof og dels – og især – senere ved Napoleon III.s.

Læs mere om Prosper Mérimée i Wikipedia eller se en (omfattende, men ukomplet) oversigt over forfatterens værker i dansk oversættelse.De misfornøjede

De misfornøjede

- et skuespil i en akt. Grevinde des Tournelles og hendes mand - hjemvendte emigranter - er utilfredse med Napoleon og kejserdømmet (først og fremmest fordi greven ikke er blevet udnævnt til kammerherre), og indkalder de nærmeste venner til stifte..

15,00 kr. (vejl.)

Bartolomæusnatten

Bartolomæusnatten

I dette Mérimées mest omfangsrige værk følger vi den unge huguenottiske adelsmand Bernard de Mergy og hans eskapader i tiden omkring Bartolomæusnatten – "Blodbadet i Paris", den 24. august 1572 –..

0,00 kr. (vejl.)

Carmen

Carmen

Historien om sigøjnerkoketten Carmen, som forfører soldaten José i en grad, der koster ham rang og stilling og til sidst livet, vil formentlig være kendt af de fleste, om ikke andet så fra Georges Bizets berømt..

0,00 kr. (vejl.)

Colomba

Colomba

Colomba er søster til Orso, der efter faderens død kaldes hjem til Korsika for at indtage sin plads som familiens nye overhoved. Faderen er blevet myrdet, og Colomba, som bekender sig til de gamle korsikanske skikke, hvor blodhæ..

0,00 kr. (vejl.)

Fortællinger og skitser

Fortællinger og skitser

Ud over Carmen og de to romaner Colomba og Bartholomæusnatten skrev Mérimée en række større og mindre fortællinger, som måske ikke er så kendte mere. Dem har vi samlet her. Mateo Falcone En k..

0,00 kr. (vejl.)

Viser 1 til 5 af 5 (1 Sider)