• Salig Mathias Pascal

"Sagen er den, at jeg – Gud skal vide, hvor jeg lider under det – allerede nu er død, oven i købet to gange, den første ganske vist ved en fejltagelse og den anden – ja, det er den historie, jeg nu skal fortælle."

Mathias Pascal er fanget i et ligegyldigt job som assisterende bibliotekar ved en antikveret og uordentlig kommunal bogsamling, i et mislykket ægteskab og med en plagsom svigermoder. Hans eneste glæder og kærlighed er hans tvillingedøtre og hans moder – som alle dør.

En dag tager han i al hemmelighed til Monte Carlo, hvor han begynder at spille. Takket være et usædvanligt held har han snart vundet en formue, og da han på vejen hjem nogle dage senere læser i en avis, at man har fundet ham død i mølledammen på en af familiens ejendomme, ser han sit snit til begynde en ny tilværelse, og slår sig ned i Rom under navnet Adriano Meis. Det skal imidlertid vise sig ikke at være så let, og efterhånden opdager han, at hele hans liv og den frihed fra sin fortid, han troede at have opnået, er én stor løgn, og i virkeligheden et endnu værre fængsel end hans tidligere miserable tilværelse.

Salig Mathias Pascal er Luigi Pirandellos mest kendte roman, og som så mange af hans værker en studie i identitet og eksistens. I denne udgave er medtaget senere en efterskrift, Digterfantasiens betænkeligheder, som Pirandello skrev i 1921, om forfatterens "pligt" til at sandsynliggøre sine figurers handlinger, selv om virkeligheden netop ikke altid er sandsynlig.

 

Luigi Pirandello:
Salig Mathias Pascal

  • ISBN 978-87-7979-547-1
  • 45,00 kr. (vejl.)  • - Find den billigst med bogpriser.dk eller bog.nu


    Du kan også købe den direkte fra vor distributør ebog.dk.

Tags: Luigi Pirandello