Ivan Turgenjev: Senilia - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Ivan Turgenjev: Senilia – Forside
Ivan Turgenjev: Senilia
Digte i prosa.

I sine sidste år skrev Turgenjev en lang række ultrakorte fortællinger, ofte løst henkastede på den nærmest tilgængelige lap papir. Halvtreds af dem blev udgivet ni måneder før hans død i december 1882 i bladet Vestnik Europy i St. Petersborg, samtidig med en fransk oversættelse af en del af dem i Revue Politique et Litteraire.

Da de udkom i Danmark året efter, skrev en anmelder i Folkets Avis, hvad der nok er en bedre anbefaling end noget, jeg som udgiver kan finde på:

"Det er en række aforismer, små flygtige, løst henkastede skitser, visioner og drømme, tanker og betragtninger, men alle prægede af en forunderlig vemodig og tungsindig stemning, der overalt skaffer sig et lige så ægte poetisk skønt som umiddelbart betagende udtryk.

Den varme, inderlige kærlighed til naturen og til det menige folk, der danner grundtonen i Turgenjevs hele digteriske produktion, hans næsten dæmoniske kendskab til og fordyben sig I det menneskelige hjertes og den menneskelige naturs uudgrundelige dybder, hans afgjorte forkærlighed for det mystiske, det hemmelighedsfulde, kort sagt for tilværelsens natside, træder stærkt frem også her i denne bog og virker mægtigt fængslende på læseren.

Den mindste ubetydelighed, et tilfældigt møde, en opdukkende erindring, en simpel strofe af et gammelt digt og fremfor alt tanken på døden giver ham stof til betragtninger, der er lige så overraskende ved deres dybsindighed som fine og elegante I rent stilistisk henseende. At påpege noget enkelt stykke I denne bog, om hvilket man kan sige: 'Det er det bedste, det mest fuldendte"'ville være spildt ulejlighed: man må læse den som helhed, og man vil atter og atter tye tilbage til den og glæde sig over den rige poesi, der strømmer igennem den og udtaler sig på hver af dens sider."

2. på ny gennemgåede og opdaterede udgave.

Gratis til ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7979-966-0– Format: epub 3 – Tilgængelig fra 6. januar 2024.
Tilbage til indhold