Montague Rhodes James

Montague Rhodes James

Født 1. august 1862 i Goodnestone, Kent (England) – død 12. juni 1936 i Eton, Berkshire (England)

Læs mere om M. R. James på Gyseren.dk eller Wikipedia (engelsk).


Montague Rhodes James - også kendt som M. R. James - var en engelsk forfatter af gysere og spøgelseshistorier. Han blev født i Kent i England i 1862, og voksede op i faderens præstegård i grevskabet Suffolk, som en del af hans senere fortællinger er henlagt til. Han blev uddannet på King's College i Cambridge, hvor han senere var leder af det ansete Fitzwilliam Museum ved Cambridge (1893-1908), han var "provost" ~ prorektor – ved King's College i Cambridge (1905-1918) og senere Eton College (1918-1936). Hans speciale var middelalderen, og han udførte en katalogisering af Cambridges enorme samling af middelaldermanuskripter, som stadig genoptrykkes og benyttes, oversatte de apokryfe skrifter i det ny testamente, bidrog til fundet af middelalderklosteret Bury St. Edmunds i Suffolk, og meget andet.

Og ind imellem fandt han på spøgelseshistorier. Hans 'ghost stories' var egentlig kun skrevet for morskabs skyld til oplæsning ved jule-komsammen'er i Cambridge og Eton, men han lod sig overtale til at lade dem trykke i forskellige blade og fik dem efterhånden udgivet i fire små samlinger. I dag er det netop disse historier, han huskes for uden for engelske akademikerkredse, og som har inspireret en mængde andre forfattere, fra H. P. Lovecraft til Stephen King. Han døde på Eton i 1936.

H. P. Lovecraft skrev i et brev til en kollega, at 'M.R. James blander det friske. lyse og dagligdags med det uhyggelige og sære bedre end nogen anden … hans mest værdifulde træk er hans facon med at væve rædsel ind i det hverdagsagtige og lade den vokse naturligt frem lidt efter lidt af de mange detaljer. der udgør velkendte, ordinære omgivelser'.Den klagende brønd

Den klagende brønd

M. R. James' sidste fortællinger. Efter samlingen "En advarsel til de nysgerrige", som udkom i 1925, skrev M. R. James endnu nogle få uhygge-historier, som for nogles vedkommende blev optrykt i en samling med titlen "..

37,00 kr. (vejl.)

En advarsel til de nysgerrige

En advarsel til de nysgerrige

- og andre spøgelseseshistorier. Endnu en samling af spøgelseshistorier fra mesteren M. R. James' hånd: Indhold: Det hjemsøgte dukkehus: En samler køber et stort dukkehus fra en antikvitetshandler, de..

45,00 kr. (vejl.)

En antikvars spøgelseshistorier

En antikvars spøgelseshistorier

Montague Rhodes James var historiker med speciale i middelalderen, og prorektor ved King's College i Cambridge. Men mellem sine mange pligter og bindstærke udgivelser af faglitteratur fik han også tid til at skrive en række gyse..

45,00 kr. (vejl.)

Et tyndt genfærd – og andre –

Et tyndt genfærd – og andre –

Indhold: Beboerne i Whitminster: Engang omkring 1730 har Whitminsters dekan, dr. Ashton, taget en afdød søsters søn Frank til sig, og senere får han ansvaret for at opdrage en bekendts søn, lord Saul. Den sidst..

45,00 kr. (vejl.)

Flere spøgelseshistorier

Flere spøgelseshistorier

I 2. samling af M. R. James "julegysere" - ingen af historierne har nogen tilknytning til julen, men var skrevet til oplæsning ved julesamlingerne på det kollegium ved Cambridge, James tilhørte – finder vi syv nye h..

45,00 kr. (vejl.)

Viser 1 til 5 af 5 (1 Sider)