Heinrich von Kleist - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Heinrich von Kleist
Heinrich von Kleist (18. oktober 1777 i Frankfurt a. d. Oder – 21. november 1811 Berlin) var en tysk forfatter af skuespil, fortællinger og digte.

Efter faderens tidlige død i 1888 kom han i huset hos en lokal præst, og i 1792 gik han ind i den preussiske hær, hvor han opnåede rang af løjtnant, inden han i 1799 til sin families store ærgrelse forlod tjenesten for at studere filosofi, fysik og statsvidenskab. 1802-03 boede han hos digteren Wieland, i hvis hus han blandt andet havde omgang med Goethe og Schiller. I 1804 fik han ansættelse i den preussiske statsadministration, men blev 1807 under en rejse fængslet af franskmændene som formodet spion. Efter sin frigivelse opholdt han sig et par år i Dresden, hvor han lærte forfatteren Ludwig Tieck at kende og udgav nogle tidsskrifter.
I hans samtid havde hans værker ikke den store fremgang, og han tvivlede på sig selv og hele menneskeheden, hvad der vel var medvirkende til, at han indgik en selvmordspagt med den uhelbredeligt syge Henriette Vogel og "efter at have forberedt sig til døden ved i en dag og en nat ved at bede, synge – og drikke flere flasker vin og rom og til afsked indtagelsen af 16 kopper kaffe", som flere danske aviser fra samtiden refererer det, skød han først hende og derefter sig selv ved bredden af Kleiner Wannsee, dengang lidt uden for Berlin. I dag hører både novellerne og flere af hans skuespil til verdenslitteraturen.

Læs mere om Heinrich von Kleist i Wikipedia (tysk).
Heinrich von Kleist
ISBN 978-87-7979-778-9
0,00 kr
Tilbage til indhold