Guy de Maupassant: Sneppens historier - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Guy de Maupassant: Sneppens historier - Forside
Guy de Maupassant: Sneppens historier
Fortællinger 4

Sneppen
   Den gamle baron Ravot er lam og kan ikke mere dyrke sin yndlingsbeskæftigelse, jagten. Men hvert år, når sneppesæsonen er inde, inviterer han sine jagtvenner til middag, og under middagen anbringer han ved hjælp af en sindrig anordning et stegt sneppehoved på en flaskehals og drejer det rundt. Den som sneppens næb peger på, får lov at spise alle hovederne, og skal til gengæld fortælle en historie.

Dette er "Sneppens historier":

 • Den gale
  Da en ung kvinde i løbet af kort tid må se både sin mand og sit nyfødte barn dø, bliver hun vanvittig, og synker hen i en tilstand af melankoli. I femten år bliver hun passet af et gammelt, hengivent tyende. Under den fransk-tyske krig i 1870 bliver der indkvarteret en trop soldater hos hende, og kommandanten "lader sig ikke narre af den gales komediespil", men tvinger hende op og ud af huset.
 • Et hanegal
  Baron de Croissard har gennem lang tid uden held lagt an på Berthe d'Avancelles, en gift kvinde, der dog ikke lever sammen med sin mand. Da fruen en dag befinder sig på baronens slot, hvor han holder et større jagtselskab, siger hun endelig til ham: ""Baron, hvis De dræber vildsvinet, så har jeg noget til Dem …"
 • Testamentet
  René de Bourneval har to brødre, som han ikke kommer særlig godt ud af det med, og som i øvrigt har et andet efternavn. Fortælleren kommer tilfældigt til at spørge ham, om han er født "i første eller andet ægteskab"; René rødmer, men fortæller alligevel historien om hans moder største og eneste kærlighed.
 • Sønnen
  To ældre mænd taler om deres vilde ungdom og de mange børn, de måske har været ophav til uden at vide det. Den ene fortæller om dengang han forførte en ung bretonsk pige, og om hvordan han tredive år senere møder sin søn, der nærmest lever som et ubevidst dyr.
 • Walter Schnaffs eventyr
  Walter Schnaffs er en prøjsisk soldat, der hader våben og krig. Da han en dag bliver sendt ud som spejder, skjuler han sig i hult træ af rædsel for at blive skudt ned af snigskytter. Og mens han sidder der, drømmer han om at blive krigsfange og komme i sikkerhed.
 • Solgt
  To fattige, børnerige familier lever side om side i skøn samdrægtighed, indtil en barnløs pariserfrue adopterer den ene families yngste søn.
 • Pierrot
  Madame Lefèvre, en nærig gammel enke, anskaffer en lille hund til at holde vagt over sin køkkenhave. Da der bliver indført en skat på hunde, nægter hun at betale, og beslutter at aflive dyret ved at kaste den i en brønd og lade den sulte ihjel - en almindelig praksis der på egnen - men hundens klynken dernede er ved at være mere end hendes dårlige samvittighed kan bære.
 • Kærlighed
  En læge fortæller om et mærkeligt tilfælde af livslang, men ugengældt kærlighed hos en fattig sigøjnerpige.
 • Menuet
  Da Jean Bridelle var ung, studerede han i Paris, og tilbragte ofte nogle timer i en fredelig og lidt forladt del af Luxembourg-haven. Der møder han en ældgammel mand, der - idet han tror sig alene - danser gammeldags danse i gangene. De bliver venner, og manden fortæller ham om sit liv: han var engang danselærer ved Parisoperaen under Louis XV og husker stadig det galante liv i den gamle tid.
 • Til søs
  Da en fiskerbåd efter en storm kommer i havn uden kaptajn og fire besætningsmedlemmer, bringer det historien om den enarmede i erindring: den enarmede var kaptajnens broder, der for 18 år siden mistede sin arm for at redde broderens trawl.
 • Helgenfabrikanten
  Gamle Matthieu er en forhenværende stabssergent, der har fået den tjans at passe et undergørende kapel for jomfru Maria, der fortrinsvis søges af unge pige. Han kalder sin helgen for "Vor Frue af den svære mave", men driver i øvrigt en udstrakt forretning med helgener - dem der ikke er plads til i kapellet opbevarer han i brændeskuret og finder dem frem efter behov.
 • En normannisk bryllupsspøg
  Efter en animeret bryllupsfest hører man skud i natten, og brudgommen forlader sin brud for at gå på jagt efter krybskytter.
 • Det bæst til Morin
  Den midaldrende provinsbo Morin lader sig forlede til at kysse en smuk ung pige, som han er alene med i toget på vej hjem efter en animeret bytur i Paris. Ved næste station bliver han anholdt, og pigen anlægger sag for blufærdighedskrænkelse.
 • Frygt
  Ombord på et skib med kurs mod Afrika falder passagerernes samtale på frygt, og en af dem fortæller om de to gange i sit liv, hvor han har følt virkelig frygt.
 • Træskoene
  En midaldrende gårdmand "med grunker" på kistebunden søger en husholderske, og fæster den naive Adelaide. Den gamle ønsker dog lige så meget en selskabsdame, men slår samtidig fast, at der ikke bliver tale om at "blande træsko".
 • Sankt Antonius
  En gammel bonde, der kaldes St. Antonius, fordi han holder af at leve godt, fjase med pigerne og drikke meget, får under den fransk-tyske krig indkvarteret en soldat, der ikke forstår et ord fransk. Den gamle falder på at kalde ham "Svinet", og lever i øvrigt fint med prøjseren, der ikke opfatter det vanærende i tilnavnet. Indtil de to en dag på en sviretur får for meget og kommer op at slås.

Pris: 52.50
Download et uddrag af uddrag af ebogen eller læs det online (åbner i et nyt vindue).

Køb ebogen:
Find den billigst med bogpriser.dk eller bog.nu eller direkte fra vor distributør ebog.dk.

ISBN 978-87-7979-567-9 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 2. januar 2018.
Tilbage til indhold