George Eliot: Daniel Deronda - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
George Eliot: Daniel Deronda - Forside
George Eliot: Daniel Deronda
Daniel Deronda er adopteret af en engelsk adelsmand. Han er som en del af familien, og nærer mistanke om, at adoptivfaderen måske er hans virkelige fader, men kender egentlig ikke sine virkelige forældre. Han er en filosofisk og velmenende ung mand, som har let ved at fatte mediidenhed med medmennesker, han føler er i nød – ikke mindst følelsesmæssigt. Således redder han en ung jødisk pige, Mirah Lapidoth, fra at drukne sig i Themsen og indkvarterer hende hos nogle bekendte, hvor hun snart blomstrer op i et nyt liv. Det viser sig at hun er flygtet fra en fader, som efter i årevis at have udnyttet hendes beskedne sangtalent på billige teatre i Wien og Budapest vil sælge hende som hustru til en ungarsk libertiner, og hun søger nu efter sin forsvundne moder og broder i London. Mødet med Mirah og senere hendes broder skal vise sig at blive Derondas skæbne.

Ligesom flere andre af Eliots romaner har også Daniel Deronda flere hovedpersoner og flere historielinjer, som slynger sig ind i hinanden. Den anden af romanens hovedpersoner – som på mange måder fylder mere end titelpersonen – er den forkælede og til tider temmelig tankeløse Gwendolen Harleth, som kan vælge mellem mændene i sine omgivelser efter forgodtbefindende, men ender med at gifte sig med den psykopatiske og besiddende Henleigh Grandcourt, Derondas fætter, som ganske vist har fire børn og en tidligere elskerinde hængende i baggrunden, men som kan forsørge Gwendolens moder og søskende, så de undgår en fallit. I sin søgen efter en vej i livet har Gwendolen knyttet sig til Deronda som en slags åndelig vejleder, men Grandcourts – i øvrigt ganske uberettigede – jalousi sætter en stopper for deres forhold.

Daniel Deronda er Eliots sidste roman, og en af hendes mest kontroversielle, både på grund af skildringen af Gwendolens ægteskabelige underkuelse, og fordi den for nok første gang i engelsk litteratur gav en positiv og ukarikeret fremstilling af jøderne og jødedommen.

Nærværende danske oversættelse – så vidt vides den eneste eksisterende, og aldrig udgivet i bogform – er en smule forkortet.

Pris: Gratis til ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7979-979-0 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 10. februar 2024.
Tilbage til indhold