Frederic W. Farrar: St. Winifred - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Frederic W. Farrar: St. Winifred - Forside
Frederic W. Farrar: St. Winifred
Ligesom den mere kendte Tom Browns Skoledage giver St. Winifred et indblik i 1800-tallets engelske kostskoleverden – en temmelig dyster verden, hvor både lærere og de større drenge uddeler stokkeprygl til "dårlige elever" efter forgodtbefindende, og hvor de yngre elever må indordne sig nærmest som gratis tyende for drengene i de øverste klasser. Da Farrar skrev St. Winifred havde han i 10-15 år været lærer ved Harrow, en kostskole af samme slags som St. Winifred; og selv om St. Winifred ikke er noget 1:1 portræt af Harrow, så kendte forfatteren systemet indefra. (I betragtning af de beretninger fra visse danske kostskoler og skolehjem, som er kommet ud i de senere år, er bogen trods sin dysterhed egentlig ikke usandsynlig – og der er tilsyneladende ikke sket meget på området i de sidste halvandet hundrede år –).

I starten af bogen ankommer den 14-årige Walter Evson til kostskolen St. Winifred, hvor han straks falder ind med nogle lidt ældre drenge af den rette støbning. Som den retlinede unge mand han er, modstår han også de fristelser, som han ser nogle af eleverne falde for, og da han opdager, at en yngre dreng blive mishandlet, forsvarer han ham mod hans tyranner. Men da en uforstående lærer gang på gang dumper ham, på trods af at han arbejder i døgndrift for at honorere de krav, man stiller til ham, bliver han hidsig og ødelægger den pågældende lærers livsværk. Walter er tæt på at blive smidt ud fra St. Winifred, men der bliver næppe røbet for meget ved at sige, at han ikke bliver smidt ud, at han retter sig, og at forholdet til læreren genoprettes. Men der sker naturligvis meget mere i bogen – ovenstående udgør kun omkring fem kapitler i starten af bogen – i form af en vinterlig bjergbestigning, en kammerats død og en andens fjendskab, senere ankomsten af Walters lillebroder til skolen og dennes kamp for at hævde sig ... etc.

St. Winifred har en lidt særpræget udgivelseshistorie på dansk. De første tre-fire oplag er så nogenlunde fuldstændige oversættelser, men efterfølgende bliver "oplagene" – som vel rettelig burde kaldes "udgaver" – mere og mere forkortede. Således er bogen i 1936 blevet næsten halveret – fra ca. 120.000 ord til ca. 65.000, og man tør næsten ikke tænke på, hvor meget der var tilbage i 19. "oplag" fra 1958, som var den, jeg læste med stor fornøjelse og flere gange i min tidlige barndom.

Nærværende udgave er baseret på tredje oplag, og gengiver i det store og hele den engelske original ord til andet – latinske citater og et kraftigt religiøst islæt inklusive.

Gratis til ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7979-945-5 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 4. november 2023.
Tilbage til indhold