Eugène Sue - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Eugène Sue
Joseph Marie Eugène Sue (17. januar 1804 i Paris – 3. august 1857 i Annecy, Savoyen) var en fransk forfatter, kendt for bl.a. Paris' Mysterier, Den evige jøde, De syv dødssynder  og gigantværket <I>Folkets Mysterier[/I], en romancyklus om en  fransk proletarfamilie gennem tiderne skildret i 16 romaner, som spænder  over tiden fra år 57 f. Kr. til Napoleon IIIs opstigen omkring 1850.

Sue var søn af en velhavende læge med forbindelser til Napoleon I.s hof  (kejserinde Josephine var hans gudmoder). Som sekstenårig gik han ud af  skolen uden eksamen, og et par år senere deltog han som hjælpekirurg i  et felttog i Spanien. I 1825 kom han ind i marinen ved Toulon, hvad der  sikkert har inspireret ham til de søromaner, han skrev i starten af sin  karriere.

Da faderen døde i 1830, arvede han dennes formue og begyndte et liv som  "dandy" – noget som vel nærmest kan oversættes som "formuende  ledigggænger" – i Paris. Efter otte år var formuen stort set væk, og Sue  indledte sin bane som forfatter. I 1841 kom han ind socialististiske  kredse og det som følge af industrialiseringen voksende proletariat, og  begyndte at omsætte sine indtryk derfra i sine værker. Under  Februar-revolutionen i 1848, som førte til den kortlivede 2. republik,  optrådte Sue som venstreorienteret journalist og blev valgt som  deputeret, men da Louis-Napoleon Bonaparte ved et statskup i 1851  opkastede sig til kejser Napoleon III, forlagde han efter et  fængselsophold residensen til Annecy i Savoyen, som på det tidspunkt  ikke var fransk, men en del af det italienske kongerige  Sardinien-Piemonte, hvor han døde i 1857 af en ikke nærmere angivet  sygdom (datidens aviser angav pludselige feberanfald i hans sidste dage  og "hjemve" som årsager).

Læs mere om Eugène Sue i Wikipedia (fransk).
Eugène Sue
ISBN 978-87-7979-796-3

Humoristisk roman om den unge Hercules Tapper, der ved skæbnens ugunst havner midt i et ulmende oprør i Guyana 1772. Og Tapper – det er alt andet end hvad han er …
0,00 kr
ISBN 978-87-7979-882-3

Historisk roman om et oprør mod Louis XIV, som gik i vasken.
0,00 kr
ISBN 978-87-7979-550-1

Lærerinden miss Mary er engageret til en post på slottet Morville, og i løbet af kort tid får hun pådraget sig sin elevs Alphonsines forgudelse, hendes moder madame de Morvilles jalousi, og såvel husfaderens som sønnen Gèrards voldsomme kærlighed. I den stramtandede husholderskes øjne er hun med andre ord lidt for populær …
60,00 kr
Tilbage til indhold