Émile Zola: Naïs Micoulin - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Émile Zola: Naïs Micoulin - Forside
Émile Zola: Naïs Micoulin og andre fortællinger
Denne samling noveller blev første gang blev trykt i det russiske magasin Вестник Европы (~Den europiske Budbringer) mellem 1876 og 1880, og udkom nogle år senere, i 1884, som en samling: Naïs Micoulin et autres nouvelles. Ligesom de fleste andre af Zolas novellesamlinger er de ikke udkommet som sådan på dansk, og denne udgave er således en slags "rekonstruktion" fra forskellige kilder. De seks historier er som følger:

 • Naïs Micoulin
  Bondedatteren Naïs er vokset op som legekammerat med sønnen af en rig sagfører fra Paris, der har sommerresidens i nærheden. Da de to bliver voksne, udvikler forholdet sig i det skjulte til noget mere alvorligt, som Naïs' brutale og herskesyge fader ikke ser på med milde øjne.
 • Nantas
  er en ung mand fra Marseilles, som drager til Paris for at søge lykke, stilling og formue. Det har han imidlertid ikke så meget held med, indtil han får et godt tilbud: Datteren af en rig baron er kommet i ulykke, og for at skjule skammen, vil han betale Nantas for gifte sig med hende. Han accepterer og snart efter er han på vej op af den sociale rangstige. Der er bare et problem, nemlig at han forelsker sig i sin noget letfærdige hustru.
 • Olivier Becailles død
  Olivier falder efter en rejse om som død – eller næsten død, for selv om han ikke kan bevæge sig eller komme i kontakt med sin omverden, kan han stadig registrere alt, hvad der foregår omkring ham: Hans hustrus sorg, lægen, som erklærer ham død, hans egen ligfærd, ligbærerne, som sømmer hans kiste til …
 • Madame Neigeon
  En ung og naiv adelsmand fra provinsen har ladet sig fortælle, at enhver yngling i Paris bør have sig en elskerinde – og helst en smuk, gift kvinde. Så da han første gang kommer til selskab, begynder han straks at lægge an på, hvad han tror er en smægtende frue af tvivlsom moral. Det ender imidlertid med at være ham, som bliver udnyttet af hende.
 • Hr. Chabres østers
  En pensioneret kornhandler har giftet sig med en ung pige i håb om at få et barn. Det sker imidlertid ikke, men hans læge tilråder ham et rekreationsophold i en fredsommelig kystby, hvor han først og fremmest skal sørge for at indtage rigeligt med østers og andre havdyr. Historien balancerer lidt på kanten af det frivole, og Zolas kritikere beskyldte ham for at flirte med Paul de Kocks "slibrige" stil.
 • Jacques Damour
  Arbejderen Jacques har kone og to næsten voksne børn, da han blive blandet ind i begivenhederne omkring Pariserkommunen. Efter Kommunens fald dømmes han til deportation på ti år, men flygter sammen med 3-4 andre fanger fra fangenskabet. Flygtningene indhentes, nogle af dem bliver dræbt – og Jacques erklæres død. Det er han imidlertid ikke, men da han efter flere år på flugt endelig kan vende hjem til Paris, finder han sin kone gift med en ældre slagtermester, som hun har to børn med. Og så er Fanden jo løs, for skal Jacques nu stå på sine rettigheder som ægtemand, eller skal han lade konen leve i uvidenhed og selv forsvinde?

Pris: Gratis til personlig, ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7979-916–5 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 26. august 2023.
Tilbage til indhold