Ellis Parker Butler: Svin er svin - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Ellis Parker Butler: Svin er svin - Forside
Ellis Parker Butler: Svin er svin
Ellis Parker Butler skrev over en periode på ca. 40 år mindst 2000 større og mindre fortællinger, og man kan undre sig over, at ikke flere er nået til Danmark (det er der måske også, men tidligere tiders aviser og magasiner havde et ret afslappet forhold til at oplyse forfatternavne og den slags …)

I hvert fald er det foreliggende udvalg i det store og hele, hvad der har kunnet findes, bortset fra et par historier, hvor ophavsretten ikke er udløbet, og som jeg derfor må afstå fra at tage med, samt en eller to, hvor jeg ikke har kunnet finde den originale tekst til verifikation. Hvorom alting er, så får du her 14 fortællinger af fortrinsvis humoristisk tilsnit, som dels er fundet i danske og norske blade og aviser, dels er oversat til denne udgave. I lyset af forfatterens samlede output må det nødvendigvis være 14 tilfældige nedslag, men selvfølgelig er hans største succes "Svin er svin" med, og de øvrige er fordelt så nogenlunde jævnt over hele den periode, han skrev. Lad det også være sagt, at mange af historierne er børn af deres tid og sted, og måske virker en smule støvede i dag. Humoren fejler dog ikke noget, og kan vel stadig lokke et skævt smil frem hos læseren:

 • Min indbrudstyv: Fortælling om en langfingret præst, som slet ikke vil være tyv, men bare ikke kan lade være.
 • Svin er svin: Godsbaneassistent Mike Flannery – en af Butlers faste figurer – mener at marsvin er en slags svin, og vil ikke udlevere dem til taksten for mindre husdyr – med temmelig omfattende følger.
 • De tre hundrede: Flannery får ordre til at benytte en moderniseret retskrivning, og vil ikke sende pakker, hvor den ikke er benyttet ifølge vejledningen.
 • Tugtens dag: 2-årige Didi kræver for meget af sin familie, og man tvinges til yderligheder (det er børneopdragelse fra en tid, hvor det var i orden at stikke sine børn en flad. Men det er alligevel en meget sød lille historie.)
 • Kuvøsebarnet: Marjorie bliver pga. en fejl fra storkens side født for tidligt, og da hun kommer ud af kuvøsen, vil moderen sætte voldsomt meget system i hendes opdragelse.
 • En hat er en hat: Mike Flannery får samtidig en dyr, specialfremstillet modehat og en kalv ind på godskontoret. De går ikke så godt sammen, og Flannery må regne ud, hvordan han klarer at levere "en hat, indpakket i en kalv".
 • Den tynde julemand: Mrs. Gratz finder sit hønsehus tomt, bortset fra en pung med 900 dollars. Dagen efter indfinder sig en høj, tynd mand, som gør en del krumspring for at komme til at besigtige hønsehuset.
 • Økonomisk spild: Gamle Øjvind Smith bliver stukket i næsen, at han aldrig har lavet dagens gerning i hele sit liv, og at han derfor skylder samfundet omkring hundrede og otteogtredive tusind timers arbejde. Det bekymrer ham en del.
 • Gedefjer: En bittert-humoristisk selvransagelse af forfatteren.
 • Fejltagelsen: Wyncome Gorton arver en større sum, og vil realisere sin drøm om at blive prædikant. Hans kæreste Doris Sunlight synes ikke, at pengene skal bruges til den slags, og Wyncome prøver at flygte.
 • Fenderton opper sig: Fenderton Roper – atter en af Butlers faste figurer, en smart yngling med en hengiven kæreste, men uden job og uden penge – bliver garderobemand i en lokal restaurant, men lader sig snyde af to svindlere. Men tilfældet kommer ham til hjælp.
 • Ligefrem en helt: Atter en Fenderton Roper-historie, hvor han som medhjælper i et avis-og-tobaksudsalg kommer ud for et røveri, og uden egen skyld bliver udråbt som helt i aviserne.
 • Skybrud: Ed Chambers skal giftes, men hele den dal, hvor han bor, er oversvømmet efter et skybrud. Kan – og især vil – hans nabo hjælpe ham til kirken i tide?
 • Skabningens herre: Bedstemor Gipps giver sit barnebarn et råd om, hvordan hun skal få sin udvalgte, men ikke alt for villige Wilbur på krogen.

Samlingen er illustreret med tegninger af Robert Storm-Petersen. Osvald Jensen, May Wilson Preston o.fl.

Pris: Gratis til personlig, ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7979-902-8 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 7. juli 2023.
Tilbage til indhold