Elizabeth Cleghorn Gaskell: Livet i Manchester - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Elizabeth Cleghorn Gaskell: Livet i Manchester - Forside
Elizabeth Cleghorn Gaskell: Livet i Manchester
De tre fortællinger i "Livet i Manchester" har ikke nogen anden sammenhæng end den, at det er de tidligste prosafortællinger, der kendes fra Elizabeth Gaskells hånd. De blev første gang trykt under pseudonymet "Cotton Mather Mills" i et ugeskrift i London, Howitt's Journal of Literature and Popular Progress, som blev udgivet af forfatterens venner William og Mary Howitt. Historierne antages at være udgivet samlet som "Life in Manchester" i Manchester 1848, stadig under pseudonym, men forfatteren af bibliografien noterer, at "I have not seen this", og det er ikke lykkedes os at finde andre selvstændige kilder til oplysningen, endsige et eksemplar af bogen. Alle tre noveller indgår senere i forskellige samlinger under forfatterens eget navn.

Indholdet er som følger:

  • Tre stadier i Libbie Marsh's liv
    Libbie er en ung pige, som lever af at sy og reparere tøj. Hun er ensom og mangler formål med tilværelsen, men mødet med en syg dreng og hans udadtil fjendtlige og arrige moder ændrer hendes liv.
  • Graverens helt
    To mænd sidder på en afsides kirkegård og taler om, hvad der definerer en helt. Den lokale graver overhører samtalen og fortæller om en person, han engang har kendt, og som i hans øjne er en virkelig helt.
  • Ved juletid
    To familier, som bor i samme hus, er fjender af politiske årsager, dvs. mændene er beskæftiget ved to lokale aviser af forskellig politisk observans, og konerne overtager deres mænds indstilling. En pludselig opstået alvorlig sygdom forener dog familierne og får dem til at indse deres tåbelighed. Historien er det vistnok eneste forsøg fra Elizabeth Gaskells side på at skrive i den til tider lidt hysterisk-overstadige muntre stil, som Dickens ind imellem benytter.

Pris: Gratis til personlig, ikke-kommerciel brug.


ISBN 978-87-7979-793-2 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 6. august 2022.
Tilbage til indhold