E. T. A. Hoffmann: Signor Formica - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
E. T. A. Hoffmann: Signor Formica - Forside
E. T. A. Hoffmann: Signor Formica
Da den berømte og berygtede maler Salvator Rosa kommer til Rom, indlogerer han sig hos en gammel bekendt, enken Caterina. Han er alvorligt syg, og Caterina tilkalder en læge, kvaksalveren Splendiano Accoramboni, kaldet Pyramidedoktoren på grund af hans sære hovedbeklædning. Han har som speciale behandling af berømte kunstnere mod betaling i kunstværker – der jo ofte bliver mere værd, når patienten er død. Ved hjælp fra en munk og en ung barber og sårlæge Antonio Scacciati lykkes det dog Salvator at overleve Pyramidedoktorens behandling.

Da han er kommet sig af sin sygdom hjælper Salvator sin unge ven, der går med en kunstner i maven, til at blive kendt og optaget i en kunstnersammenslutning. Antonio fortæller derpå Salvator, at han er forelsket i sin model til et billede af "Magdalena ved Frelserens fødder", men at hun holdes nærmest i fangenskab af sin gamle, nærige og jaloux onkel. Salvator ved råd, og gennem flere snedige anslag lykkes det at få skovlen under onklen …

"Signor Formica" ses af og til beskrevet som en af Hoffmanns "sære fortællinger", men historien er egentlig hverken sær eller uhyggelig – snarere viser den forfatteren i en sjældnere rolle som humorist og satiriker.

Pris: Gratis til personlig, ikke-kommerciel brug.

ISBN 978-87-7979-845-8 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 15. januar 2023.
Tilbage til indhold