Denis Diderot: Fatalisten Jacques og hans herre - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Denis Diderot: Fatalisten Jacques og hans-herre - Forside
Denis Diderot: Fatalisten Jacques og hans-herre
Tjeneren Jacques og hans herre er på en rejse – hvem de ellers er, hvor de kommer fra og hvor de skal hen, får læseren ikke at vide. For at fordrive tiden undervejs lover Jacques at fortælle herren om sin kærlighedshistorie. Men da Jacques, som det hedder i denne oversættelse, er et "sludredyr" og tilmed filosofisk anlagt ud fra en fatalistisk holdning om, at alt "står skrevet histoppe", dvs. menneskets liv er forudbestemt, og man hverken kan gøre fra eller til, så bliver det en fortælling med mange afbrydelser og sidehistorier, ikke mindst fra forfatterens side, som løbende kommenterer den franske 1700-tals speedsnakker og hans herres eskapader.

"Fatalisten Jacques" er et hovedværk i fransk litteratur – og i verdenslitteraturen – som har påvirket adskillige både samtidige og senere forfattere verden over.

Mange værkbeskrivelser anfører, at bogen, som Diderots begyndte at skrive på allerede i 1765, blev gemt væk af forfatteren og først udgivet posthumt i 1796. Det er ikke rigtigt, den udkom nemlig som føljeton i tidsskriftet "Correspondance littéraire, philosophique et critique", som forfatteren var medredaktør af, mellem november 1778 og juni 1780.

Pris: Gratis til personlig, ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7979-791-8 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 18. juni 2022.
Tilbage til indhold