Damon Runyon: Drømmegades Rose - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Damon Runyon: Drømmegades Rose - Forside
Damon Runyon: Drømmegades Rose
10 fortællinger om duller og slemme drenge på Broadway i forbudstidens brølende 1920'ere og '30ere.

Hvor mange af Runyons typer, der er hentet fra det virkelige liv, og hvor mange der er et foster af hans strålende fantasi, er ikke let at sige, men givet er det ihvertfald, at Runyon med sit rige talent, sin varme menneskelige forståelse har skabt en række figurer, som vil leve i amerikansk litteratur side om side med dem, Steinbeck har givet os i f. eks. "Dagdriverbanden". Som Steinbecks paisanos er et produkt af en sorgløs, slentrende tilværelse under Californiens solrige himmel, er Runyons gangstere, smuglere, bookmakere, spillere, billetsjovere og værtshusholdere vokset frem af sten i det hektiske miljø, der begrænses af Broadway og 5. Avenue og gaderne herimellem. Her træffer man døgnet rundt — og navnlig efter mørkets frembrud, når lysene flimrer på Broadway — det mylder af fantastiske typer, som befolker Runyons noveller: "Hjernen", som holder fire "koner" i hver sin lejlighed for altid at være sikker på at ha' et "hjem", selv om han sjældent får tid til at komme der, eftersom han er den største spillebuleindehaver på hele Østkysten. Her er Heste-Harry, Spanske John og Lille Isadore, et trekløver som det aldrig er rart at træffe på en øde vej og som lever af smårøverier, spil og andre lignende småfiduser, her er Røde-Charley og Jordskælv, der begge elsker at slås med panserne og vælte bulen bare for at bruge kræfterne til noget.

Selv om de naturligvis alle som én er udstyret med solide skydere af alle mulige kalibre — bare for det tilfældes skyld, at der skulle blive en kende hedt — er de absolut ikke blottede for menneskelige følelser og moral — eller æresbegreber. Blot har de deres egen moralkodeks, og selv om de alle holder sammen mod den fælles fjende: panserne, så lader de det gerne gå ud over folk fra deres egen kreds — når det er fortjent eller passer i programmet.

I den verden, hvor Runyons typer bevæger sig, gælder — bortset fra det med skyderne — nøjagtig samme menneskelige love som i mere "ordinære" kredse. Kampen gælder penge, magt, indflydelse, kærlighed og had, og man skal være meget koldsindig for ikke at komme til at holde af Runyons typer — i første række, fordi de under alle livets forhold er i besiddelse af en ukuelig vitalitet. Og i Runyons optik er dullerne som regel smartere end man umiddelbart får øje på, og de slemme drenge er gode nok - på bunden.

Pris: 45.–
Download et uddrag af uddrag af ebogen eller læs det online (åbner i et nyt vindue).

Køb ebogen:
Find den billigst med bogpriser.dk eller bog.nu eller direkte fra vor distributør ebog.dk.

ISBN 978-87-7979-594-5 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 28. maj 2018.
Tilbage til indhold