Charles Dickens: Martin Chuzzlewit - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Charles Dickens: Martin Chuzzlewit - Forside
Charles Dickens: Martin Chuzzlewits levned og eventyr
Martin Chuzzlewit er en rig gammel mand, hvis slægtninge kun venter på, at han skal dø, så de kan få fingre i alle hans rare penge. Men den gamle er ikke indstillet på at stille træskoene lige med det første, og har derfor taget en forældreløs pige, Mary Graham, til sig, som skal tage sig af ham, så længe han lever. Og for at hun skal passe sit arbejde efter allerbedste evne, har han gjort hende det klart, at hun ikke kommer til at arve noget som helst, men derimod vil være godt forsørget, så længe hun holder ham i live. En dag kommer hans barnebarn – som også hedder Martin Chuzzlewit, en i hvert i begyndelsen noget selvoptaget herre og bogens egentlige hovedperson – til byen, men den gamle vil ikke have noget med ham at gøre.

I sine bestræbelser for at skaffe sig en selvstændig levevej, går den unge Martin så i lære hos arkitekten Seth Pecksniff (som aldrig har leveret tegninger til noget som helst). Pecksniff er en hykler af rang, hvis ytringer til enhver tid er afpasset efter, hvad han ser som sin fordel. Han har også en aktie i den arv, gamle Chuzzlewit efterlader sig – men først skal han jo altså dø, og man skal helst også være sikker på, at han får gjort sit barnebarn – såvel som de øvrige arvinger – gjort arveløse.

Da unge Martin i løbet af bogen drager til USA, giver det Dickens anledning til at satirisere over den amerikanske nation, som han fremstiller som en flok hyklere, svindlere og bedragere i et omfang, noget som senere fik ham til at undskylde overfor amerikanerne. (Flytningen af bogens handling var egentlig beregnet på at fremme salget af føljetonudgaven i USA, men af gode grunde virkede det ikke …)

Martin Chuzzlewits levned og eventyr er en omfangsrig roman, og har muligvis det meste rodede plot af alle Dickens bøger. Men den rummer et par af hans mest mindeværdige skurke: Seth Pecksniff og Jonas Chuzzlewit, samt en bifigur, som har sat et spor i det engelske sprog lige til i dag: Den fordrukne vågekone Sara Gamp, hvis efternavn af årsager, der vil være mere indlysende, når man har læst bogen, er synonymt med en stor, uhåndterlig paraply.

Gratis til personlig, ikke-kommerciel brug.


ISBN  978-87-7979-887-8 – Format: epub 3 – Tilgængelig fra 3. juni 2023.
Tilbage til indhold