Alexandr Pusjkin - eBibliotek 1800

[Hjem]
Gå til indhold
Alexandr Pusjkin
Alexandr Sergejevitch Pusjkin (Александр Сергеевич Пушкин) (født 6. juni 1799 i Moskva – død 10. februar 1837 i St. Petersborg – 26. maj 1799 – 29. januar 1837 efter den dengang gældende russiske kalender) var en russisk forfatter af romaner og (for en stor del stort anlagte og episke) digte.

Han skrev sit første digt allerede som femtenårig, men hans første større succes var det episke eventyrdigt Ruslan og Ljudmila – senere sat i musik i operaen af samme navn af Michaïl Glinka – som han udgav i 1820.

Han var også engageret i kampen for sociale reformer, havde forbindelser til Dekabrist-bevægelsen, og fremstod som talsmand for radikale kredse indenfor den litterære verden – ingen af delene bidrog til hans popularitet hos magthaverne. Han blev således forvist i foråret 1820, og forlagde sin residens først til Kisjnev (Chișinău i det nuværende Moldova) og derefter til Odesa (i det nuværende Ukraine). De russiske magthavere dér brød sig heller ikke meget om den unge revolutionære forfatter, han blev atter forvist og tog nu ophold p¨å moderens gods i Michailovskoje i nærheden af Pskov. I 1826 lykkedes det ham at udvirke en benådning hos zar Nikolaj I, omend hans værker til stadighed var under censur – i en længere periode var det efter sigende zaren personlig, der censurerede hans værker. I 1831 giftede han sig med den smukke Natalia Gontcharova, og i 1834 udnævntes han til kammerjunker ved zarens hof – hoffets laveste titel, som han mente var en fornærmelse og kun var blevet tildelt ham for at give hans smukke og åbenbart noget forfængelige hustru mulighed for at optræde ved hoffet.

Da en fransk officer i russisk tjeneste,  Georges d'Anthès, som var nygift med Natalias søster, på en opsigtsvækkende og forargelig måde lagde an på forfatterens hustru, blev han naturligt nok fornærmet, og udfordrede franskmanden til en duel, hvor begge de to duellanter blev såret. Pusjkin døde af sine sår et par dage senere, franskmanden blev udvist og tilbragte resten af livet i sit hjemland, hvor han døde i 1895.

Alexandr Pusjkin benyttede dagligsprog i sine værker og skrev i en levende og nærværende stil, der blandede drama, romantik, komedie og satire og kontrasterede stærkt mod tidligere, i dag glemte, russiske digteres til tider noget opstyltede værker, og han regnes for Ruslands nationaldigter og grundlægger af den moderne russiske litteratur, et ry der har overlevet samtlige skiftende regimer siden hans død.

Læs mere om Alexandr Pusjkin i Wikipedia.
Alexandr Pusjkin
ISBN 978-87-7979-347-7

Fem noveller: Skuddet – Snestormen – Ligkistefabrikanten – Postmesteren – Adelsdamen som bondepige
30,00 kr
ISBN 978-87-7979-345-3

En klassisk versroman i 9 sange, hvori Pusjkin beskriver den stormfulde kærlighedsaffære mellem den unge Eugen Onegin og den romantiske, verdensfjerne Tatjana.
60,00 kr
ISBN 978-87-7979-906-6

Den unge Peter Andrejitch Grinev bliver af sin far sendt til tjeneste på en militær udpost i Bjelogorsk i det sydlige Ural, hvor han møder "kaptajnens datter" – Maria Ivanovna Mironov.
0,00 kr
ISBN 978-87-7628-025-3

Hermann, en ung officer i St. Petersborg, er ikke spiller, men indfinder sig regelmæssigt, hvor der spilles kort og følger intenst med i spillet. En dag hører han historien om den gamle grevinde, der engang har fået fortalt, hvilke de magiske kort er, som altid vinder. Men hun vil ikke dele denne oplysning med andre. Hermann indsmigrer sig hos grevindens selskabsdame for at skaffe sig adgang til hende, og det får fatale følger.
0,00 kr
Tilbage til indhold