<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Gabriele D'Annunzio: Leda uden svanen, efterfulgt af en Licents]]>45,00 kr. (vejl.)

"Leda uden svanen" er historien om en ung kvinde - hendes navn får læseren aldrig at vide – hvis tilværelse trods hendes skønhed og mange elskere er uden kærlighed, og hvis liv er domineret af en mystisk mand, som afpresser og underkuer; en på flere måder dunkel historie, som fortælles med en nærmest hypnotisk fremdrift af forfatterens alter-ego, Desiderio Moriar (navnet kan oversættes som "Jeg vil dø af begær").

Titelfortællingen blev første gang udgivet som føljeton i Corriere della Sera i 1913. Ved bogudgivelsen i 1916 tilføjedes "En Licents", som i en slags fiktionaliseret dagbogsform beretter om forfatterens oplevelser som soldat og flyver i Frankrig og Italien under de første år af 1. verdenskrig.

]]>
Sat, 15 Jan 2022 00:00:00 +0100
<![CDATA[Montague Rhodes James: Den klagende brønd]]>37,00 kr. (vejl.)

M. R. James' sidste fortællinger.

Efter samlingen "En advarsel til de nysgerrige", som udkom i 1925, skrev M. R. James endnu nogle få uhygge-historier, som for nogles vedkommende blev optrykt i en samling med titlen "The Collected Ghost Stories of M. R. James" fra 1931, mens andre aldrig nåede at udkomme i bogform. Disse "sidste fortællinger" er samlet  her, og dermed findes alle forfatterens "ghost stories" – når undtages nogle få korte fragmenter, som aldrig rigtigt når at komme på vingerne – på dansk.

Indhold:

 • Der var engang en mand, som boede ved en kirkegård
  – er titlen på en historie, som en figur i Shakespeares "Et vintereventyr" begynder på, men ikke kommer videre med. Dette er M. R. James' forestilling om, hvordan den ville lyde.
 • På idrætspladsen ved Eton efter mørkets frembrud
  – foregår der sære ting i midsommernatten. Ugler er ikke sådan, som man går og tror!
 • Den klagende brønd
  – En flok spejdere på lejr får besked om at holde sig fra en vis forladt gård i nærheden. Det er der selvfølgelig en af dem, der ikke kan.
 • Rotter
  – Er det rotter, som får sengetæppet i det tomme aflåste værelse på det hyggelige pensionat til at bevæge sig - eller er det noget andet?
 • Eksperimentet
  – En moder og hendes søn prøver ved uhellige midler at komme på sporet af mandens (formentlig) efterladte formue.
 • Om livløse genstandes ondskab
  – Føler du dig også ind imellem forfulgt af døde og - så vidt vides - ubevidste genstande?
 • En vignet
  – Hvad er det, som forsøger at komme ind i haven i skumringen?
 • Heksen i Fenstanton
  – To unge lærere ved King's College dyrker de forbudte kunster. For at kunne beherske mørkets magter, drager de en nat ud for at skaffe sig visse effekter fra en nylig afdød heks' grav.
 • Historier, jeg har forsøgt at skrive
  – er egentlig ikke en spøgelseshistorie, men et lille fascinerende indblik i forfatterens tankegange.
]]>
Sat, 08 Jan 2022 00:00:00 +0100
<![CDATA[André Gide: Vatikanets kældre]]>45,00 kr. (vejl.)

Nogle svindlere bilder en del formuende, men ret naive franskmænd ind, at paven sidder fanget i kældrene under Vatikanet, mens en bedrager uretmæssigt, hjulpet af skumle frimurere, har indtaget pavestolen. Formålet er naturligvis at lokke penge ud af dem, som hopper på nummeret og vil bidrage til en bevægelse for den rette paves frelse. I et tilfælde lykkes det så godt, at en pæn ældre borgermand af sin kone sendes afsted til Rom for at støtte og befri den fangne pave.

I en sideløbende handling - som måske er mere væsentlig end historien om den fangne pave – dukker den kyniske Lafcadio Wluiki op, og bogens "scoop", hvis man kan kalde det sådan, er den fuldstændig meningsløse handling, et mord, som han begår, alene fordi et andet menneske irriterer ham, og han har muligheden for at gøre det.

]]>
Sat, 01 Jan 2022 00:00:00 +0100
<![CDATA[André Gide: Den snævre port]]>45,00 kr. (vejl.)

Jérôme (bogens fortæller) og hans kusine Alissa elsker hinanden med en ungdommelig platonisk kærlighed. De mødes jævnligt i deres ferier i Alissas hjem i Normandiet, og resten af ​​året bevarer de kærligheden ved en omfattende brevveksling. Da de bliver voksne, ændrer intet sig i deres forhold, som stadig er platonisk og afventende, og da Alissa opdager, at søsteren Juliette også elsker Jérôme, trækker hun sig tilbage fra ham for ikke at stå hans lykke i vejen, og indtager en rolle som en slags ældre, fortrolig søster, mens Juliette på sin side ikke føler, at Jérôme nærer nogen følelser for hende, og gifter sig med en anden. Først da Alissa er død, finder han ud af den sagens virkelige sammenhæng ved at læse hendes efterladte dagbog.

]]>
Sat, 01 Jan 2022 00:00:00 +0100
<![CDATA[André Gide: Den umoralske]]>45,00 kr. (vejl.)

Overfladisk set er Den umoralske - forfatterens første betydende roman, og til dels selvbiografisk – en lidt naiv beretning om en rig, ateistisk, og noget verdensfjern lærd, som gifter sig, finder ud af, at han tiltrækkes af unge arabiske mænd/drenge, bliver alvorligt syg på en rejse i Nordafrika, og kureres ved sin kones hjælp, og efter forskellige mellemstadier, hvor han på sin egen måde forsøger et oprør mod sin egen kulturelle baggrund og dens indbyggede anstændighed og moral, endelig henfalder i en slags moralsk degeneration. Efter hustruens død har han indbudt tre gamle venner til at besøge sig, og bogen udgøres af en af disse venners genfortælling af Michels tilståelser. Men det er overfladen, og fordi bogen er udformet som en genfortælling på anden hånd, får læseren aldrig at vide, om Michels selvfordømmelse er for hård, for overbærende, om han nogensinde gennemfører sit oprør – eller om historien i det hele taget er korrekt gengivet af fortælleren. Det er op til læseren at danne sig sin egen mening.

]]>
Sat, 01 Jan 2022 00:00:00 +0100
<![CDATA[Rafael Sabatini: Kaptajn Blood]]>45,00 kr. (vejl.)

Peter Blood, som er uddannet læge, har efter en tid i den hollandske admiral Michiel de Ruyters tjeneste nedsat sig som læge i Bridgwater i Somerset. Her bliver han indblandet i hertugen af Monmouths oprør mod kong James II, og dømmes efter slaget ved Sedgemoor i juli 1685 til deportation til Barbados, hvor han bliver købt som slave af den koleriske plantageejer oberst Bishop. Her møder han sit livs kærlighed, Arabella Bishop, som han dog som slave ikke har nogen umiddelbare muligheder for at gøre sin opvartning, selv om han lidt efter lidt på grund af sine lægekundskaber skaffer sig en vis anseelse og vinder indpas hos øens guvernør.

Da et spansk skib angriber og indtager hovedstaden på Barbados, lykkedes det ham sammen med en lille flok medslaver at erobre skibet og flygte til sørøverhovedkvarteret Tortuga. Herfra følger vi ham med hans gode skib "Arabella" på skift som sørøver og i henholdsvis den engelske, franske og spanske konges tjeneste, indtil han efter et magtskifte i England atter kan blive en respektabel mand.

"Kaptajn Blood" startede tilværelsen som en serie noveller i det amerikanske blad "Premier Magazine" i 1921, og blev derefter omskrevet til en sammenhængende roman. Handlingen i romanen og selve figuren Peter Blood er (som de fleste af Sabatinis romaner) baseret på virkelige begivenheder og personer.

]]>
Sat, 20 Nov 2021 00:00:00 +0100
<![CDATA[E. W. Hornung: Som en tyv i natten]]>45,00 kr. (vejl.)

A. J. Raffles 3.

Da Bunny kommer hjem fra Boerkrigen uden Raffles, optager han atter sin virksomhed som forfatter, og i denne sidste samling fortællinger mindes han nogle af de kup og begivenheder, de sammen har udført.

A. J. Raffles er på mange måder en slags forgænger for den lidt senere franske gentlemanforbryder Arsène Lupin og mange andre mindre kendte romanfigurer af samme slags. Men han er en langt mindre kompliceret person uden de til tider meget højtflyvende mål og drømme som hans franske modstykke nærer. Raffles stjæler, fordi han kan, fordi han finder det spændende, og - fordi han konstant mangler penge. Enkelt og ligetil … men som læserne så i bl.a. historierne om Faustina i seriens 2. bind, og ligeledes i den afsluttende fortælling i dette bind 3, så har han dog også andre og mere følsomme sider.

Historierne i dette sidste bind om A. J. Raffles og Bunny Manders eskapader er:

 • Lykken, der svandt
 • Sølvtøjskisten
 • Det lukkede hus
 • Kriminalistklubben
 • De gamle drenge
 • En dårlig nat
 • Tyvefælden
 • De svandt, de svandt
 • Det plyndrede museum
 • De sidste ord
]]>
Sat, 06 Nov 2021 00:00:00 +0100
<![CDATA[E. W. Hornung: Den sorte maske]]>45,00 kr. (vejl.)

A. J. Raffles 2.

Efter katastrofen på middelhavsdamperen i "Kejserens gave" i den første samling fortællinger om A. J. Raffles ("Amatørtyven") er der gået næsten to år. Raffles er forsvundet, antagelig druknet i Middelhavet, og Bunny forsøger efter bedste evne at slå sig igennem efter at have udstået et længere fængselsophold. Alt er imidlertid ikke tabt, for A. J. dukker op på scenen igen - dog under dække, da han gerne ser, at omverdenen, og herunder ikke mindst Scotland Yard, anser ham for at være død. Som Bunny skriver i en lille indledning til den anden samling af historier: "Vi var nu professionelle forbrydere af den værste kaliber, som så ud på verden gennem de smalle øjenhuller i den sorte maske."

De otte fortællinger - eller måske kun syv, for "Faustinas skæbne" og "Den, der ler sidst" danner en længere, sammenhængende historie, som viser nogle andre sider af Raffles end blot den snedige forbryder – er:

 • Ej blot til lyst
 • En jubilæumsgave
 • Faustinas skæbne
 • Den, der ler sidst
 • Hvordan man fanger en tyv
 • Død og opstanden
 • Det forkerte hus
 • Enden på legen
]]>
Sat, 06 Nov 2021 00:00:00 +0100