<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Guy de Maupassant: Et liv]]>60,00 kr. (vejl.)

I 1819 forlader Jeanne Le Perthuis des Vauds det kloster i Rouen, hvor hendes forældre har ladet hende opdrage, og vender tilbage til familiens ejendom i Normandiet. Der møder hun Julien de Lamare, som hun gifter sig med. Efter en bryllupsnat, som hun, uvidende som hun er, nærmest opfatter som en voldtægt, drager de nygifte på bryllupsrejse til Korsika, hvor Jeanne oplever en flygtig lykke med sin mand, før de vender tilbage til Normandiet og et kedsommeligt og kærlighedsløst liv, hvor Julien har kasseret Jeanne til fordel for hendes kammerpige Rosalie. Det lykkes hende dog at få en søn, Paul, som hun vier hele sin kærlighed, uden at kunne eller ville se, hvilken skidt knægt han vokser op til, og lader sig groft udnytte af ham.

Alting er dog ikke sort i sort, for som kammerpigen Rosalie senere i livet bemærker til Jeanne, så er "livet aldrig hverken så godt eller så dårligt, som man tror."

Et liv var Maupassants første roman, og har man læst hans noveller, vil man også kunne nikke genkendende til nogle af handlingsgangene i "Et liv", som forfatteren tidligere havde udgivet som noveller eller senere genbrugte i omarbejdet form.

]]>
Sun, 20 Jan 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[Edgar Allan Poe: Detektiven C. August Dupin]]>37,50 kr. (vejl.)

Poe nåede at skrive tre historier om C. Auguste Dupin, alle moderne privatdetektivers bedstefader, fra før begrebet blev opfundet: Mordene i Rue Morgue, Mysteriet Marie Rogêt og Det forsvundne brev. Dupin er et dekadent, ensomt geni, der bor sammen med en noget simplere person - den anonyme fortæller – og uden at flytte sig ret mange meter fra sin lænestol ved hjælp af deduktion alene løser mord og andre kriminalgåder. Detektiven Dupin regnes for at være den første af sin slags i litteraturen, og er uden tvivl et forbillede for Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes - læs indledningen til Det forsvundne brev og udskift navnene med Holmes, Watson og Lestrade! - og det er som at være i Baker Street fyrre år senere!

2. på ny gennemsete udgave, nu i ePub3-format med tilgængelighedstagging.

]]>
Sat, 19 Jan 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[Edgar Allan Poe: Arthur Gordon Pyms hændelser]]>52,50 kr. (vejl.)

"Deri beretningen om et mytteri og forfærdeligt blodbad om bord i den amerikanske brig, Delfinen på dens rejse til det sydlige polarhav, samt om, hvorledes fartøjet blev tilbageerobret af de overlevende; deres forlis og påfølgende forfærdelige lidelser af hungersnød; deres redning, som skyldtes den engelske skonnert Jane Guy; dette skibs kortvarige krydstogt i det antarktiske ocean; hvorledes det blev erobret og mandskabet myrdet, da det befandt sig mellem en øgruppe på 84. sydlige breddegrad; samt de utrolige eventyr og opdagelser endnu længere syd på, som denne sørgelige begivenhed gav stødet til."

- Således lyder den meget lange undertitel til Poes eneste roman, og bedre beskrivelse af indholdet kan vel næppe findes.

2. på ny gennemsete udgave, nu i ePub3-format med tilgængelighedstagging.

]]>
Sat, 19 Jan 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[Georges Rodenbach: Det døde Brügge]]>45,00 kr. (vejl.)

Hugues Viane er efter sin hustrus død flyttet til Brügge, engang en af Europas største handelsstæder, nu en melankolsk og folketom afglans af den tidligere storhed, som passer til Hugues' sindstilstand. Her bor han i et stort hus med alle sine minder om den døde kvinde - hendes tøj, hendes breve, en hårfletning, som er udstillet i en glasmontre.

En dag ser han på gaden en kvinde, der ligner den afdøde næsten som en tvilling. Hun er danser ved operaen, og han gør kur til hende, giver hende en bolig i nærheden af sin egen, og tilbeder hende som var hun hans fordums elskede. Men efterhånden finder han ud af, at hun er en ganske anden, hårdere og grovere personlighed, som kun udnytter ham.

Det døde Brügge var på flere måder epokegørende i samtidens litteratur, og regnes for at være et af symbolismens (herhjemme blandt andet repræsenteret af Sophus Michaëlis) mest fremtrædende og stilskabende værker. Bogen har også dannet forlæg for den senere Hollywod-filmkomponist Erik Wolfgang Korngolds opera Die tote Stadt.

Denne udgave er illustreret med 15 vignetter fra Brügge af kunstneren Jens Lund, som også sammen med sin hustru Bolette har stået for oversættelsen.

]]>
Sat, 05 Jan 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[A. E. W. Mason: Fire hvide fjer]]>60,00 kr. (vejl.)

Harry Feversham, en ung officer af gammel soldaterfamilie indgiver sin afskedsansøgning på samme tid som hans regiment bliver udsendt til krigen mod Mahdist-oprøret i Sudan i 1880erne. Nogle officerskolleger, der er kommet under vejr med, at Feversham kendte til marchordren, da han tog sin afsked, mener at han er fej og har vanæret sig ved denne handling, og sender ham hver en hvid fjer som symbol på denne anklage. Da hans forlovede, Ethne, får anklagen at vide, og Harry ikke kan eller vil indrømme, at han har gjort det for hendes skyld, hæver hun forlovelsen og slår hånden af ham, og det samme gør Harrys uforstående gamle hugaf af en fader.

Fra det øjeblik, han forlader Ethne, vier Harry sit liv til at vaske anklagen for fejhed af sig og få sine tidligere kammerater til at tage deres fjer tilbage, og drager til Sudan for under dække at finde lejlighed til at bevise sit mod.

Romanen er A. E. W. Masons mesterværk, og denne historie om britiske militære æresbegreber i den sidste del af dronning Victorias regeringstid og midt i Imperiets glansperiode er filmatiseret mindst syv gange, senest med Heath Ledger som Harry Feversham.

]]>
Wed, 02 Jan 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[Guy de Maupassant: Misti og andre fortællinger]]>52,50 kr. (vejl.)

Samlingen "Misti" udkom første gang i Frankrig i 1912, som en slags efternøler til forlaget Paul Ollendorffs store illustrerede Maupassant-udgave. På det tidspunkt var vor hjemlige Loulou Lassen færdig med sin danske oversættelse af Maupassants værker, og "Misti" er følgelig aldrig udkommet samlet på dansk, således som de tidligere 20 bind fortællinger. Enkelte af fortællingerne har dog været trykt i andres oversættelser som avisføljetoner eller i antologier.

Blandt fortællingerne i "Misti" er mange oprindelig skrevet under forskellige pseudonymer, og samlingen indeholder også den allerførste fortælling, som forfatteren fik offentliggjort, nemlig "Hånden" fra 1875. Det er en tidlig, og temmelig anderledes udgave af den senere novelle af samme navn, som findes i bind 19 af Maupassants fortællinger.

Indholdet er i øvrigt som følger:

 • Misti
  Fortælleren og hans elskerinde besøger et snusket værtshus, hvor de træffer en spåkvinde. Kvinden forudsiger et dødsfald, men … de skal komme hjem til hende for at få mere at vide. På bordet hjemme hos spåkvinden står en grim, udstoppet kat. Den har en historie.
 • En hverdagstragedie
  Fortælleren er fascineret af at rejse og træffe mennesker, som man kun møder ene gang. Således traf han en gang en høj, mager, gammel kvinde, som vandrede rundt i Auvergne. En dag mødte han hende grædende i en gammel ruin, og hun fortæller sin historie. Hendes søn er gift i udlandet, og hendes øvrige familie er alle døde. Ensomheden er ved at knuse hende.
 • Hr. Jocaste
  Hvilke omstændigheder kan retfærdiggøre, at en mand gifter sig med sin egen datter?
 • Fru Hermet
  Under et besøg på et sindssygehospital får fortælleren forevist en kvinde, som klager over, hvordan hendes ansigt bliver stadig mere vansiret, og er lægen taknemmelig, når han kan få arrene til at forsvinde. Men i virkeligheden har hun hverken ar eller pletter. Hvad er forklaringen?
 • Blåt og hvidt
  Det blå er Middelhavet, og det hvide er villaerne inde på kysten – og sneen på bjergene, der er så smuk på afstand, og dog kan dræbe.
 • Glemselens stol
  Forfatteren filosoferer over det stigende antal selvmord og de ubehageligheder de medfører for omverdenen. Burde man ikke oprette en institution, hvor folk kunne komme ud af verden på en behagelig og smuk måde, uden at genere nogen?
 • Løjtnant Larés giftermål
  Et kompagni soldater marcherer gennem natten i sne og isnende kulde. Undervejs møder de en gammel mand og en ung pige, som hævder at de er tyende fra greven af Ronfis slot, der er flygtet for tyskerne.
 • Et lille stykke verdenshistorie
  Napoleon Bonaparte er som ung officer på besøg hjemme på Korsika, og kommer under vejr med et lurende oprør. Hans opdagelse er tæt på at koste ham livet.
 • Hånden
  En ung mand hjembringer en indtørret menneskehånd, som han hænger op som klokkestreng. Nogle dage senere findes han død.
 • Kokosmælk, kokosmælk! Køb frisk kokosmælk!
  I onkel Olliviers testamente er der en underlig klausul: Hans arving skal tage 100 francs af arven og forære dem til den første, den bedste kokosmælk-sælger, han træffer på. Og hvorfor nu det?
 • Min hustru
  Under en herremiddag fortæller en af deltagerne om, hvordan han blev lykkelig gift mod sin vilje.
 • Alexandre
  Alexandre har været tjener hos det samme herskab i 35 år. Husets herre er en ubehagelig gammel eks-officer - så hvad får Alexandre til at blive hos dem?
 • Den evige jøde
  Rygtet vil vide, at den gamle vandringsmand, der er flyttet ind hos "jødinden" er identisk med "den evige jøde"
 • Millionen
  Ægteparret Bonnin står til at arve en million efter en barnløs tante. Betingelsen er dog, at de får et barn inden tre år efter tantens død – og dét vil ikke rigtig lykkes.
 • En ballonfart
  Forfatteren beskriver en natlig ballonfart fra Paris til Heyst i Belgien.
 • Rædsel
  Er verden blevet kedeligere, efter at den moderne videnskab har forklaret alting, og der ikke er mere at være bange for?
 • En korrespondance
  Genevièves elsker, Henri, hævder i et brev til sin modstræbende veninde, at "de eneste fuldkommen lykkelige kvinder er dem, som ikke sparer på deres kys og kærtegn."
 • Galskab
  En ven af fortælleren beretter, at han er bange for sig selv og sine mærkelige evner – og giver en demonstration.
 • Graven
  En ung advokat bliver pågrebet på kirkegården i færd med at grave liget af en kvinde op. Her forklarer han hvorfor.
 • Den gamle kirketjener
  Et midaldrende ægtepar får langt om længe den søn, de så brændende har ønsket sig. De forguder barnet, men da han er fem år forsvinder han sporløst, og de bruger resten af livet på at eftersøge ham.
]]>
Thu, 20 Dec 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Jules Verne: Kaptajn Antifers eventyr]]>45,00 kr. (vejl.)

På grund af en tjeneste, kaptajn Antifers fader har vist den rige ægypter Kamylk Pasha, venter kaptajnen en større arv. For at få den, må han vente på at få en længdegrad, der passer til den breddegrad, han allerede har. Den kommer i skikkelse af en ægyptisk notar og hans tjener, og et selskab bestående af kaptajn Antifer, hans nevø Juhel (der meget hellere vil giftes med kaptajnens datter Enogate) og husvennen Tregomain kan sammen med ægypterne drage til Oman for at finde Kamylk Pashas skat. Men så enkelt er det naturligvis ikke. Jagten er kun lige begyndt …

Forkortet oversættelse - 2. ebogs-udgave.

]]>
Wed, 19 Dec 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Charles Dickens: Dombey og Søn]]>60,00 kr. (vejl.)

"Hun sank ikke ned for hans fod; hun lukkede ikke synet af ham ude med sine skælvende hænder; hun græd ikke; hun sagde ikke et eneste bebrejdende ord. Men hun så på ham, og et fortvivlelsens skrig udgik fra hendes hjerte. For idet hun så på ham, så hun ham myrde den dyrebare tanke, som hun, trods ham, havde næret. Hun så hans grusomhed, ligegyldighed og had herske over den og træde den i støvet. Hun så, at hun ingen fader havde på jorden, og løb forældreløs ud af hans hus."

Den overlegne og følelseskolde mr. Dombey er besat af sin virksomhed og hans lykkeligste øjeblik er, da han får en søn, som kan arve firmaet - og genskabe berettigelsen af navnet Dombey og Søn. Han har også en datter, den elskelige Florence, der ville give en verden for et kærligt blik fra sin fader - et blik, hun aldrig får: "Piger har intet at bestille med Dombey og Søn."

Med disse to som omdrejningspunkt væver Dickens en række sideløbende fortællinger om stolthed og arrogance, kærlighed og følelsesmæssig mishandling, ambitioner, falskhed og beregning.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 00:00:00 +0100