<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Damon Runyon: Drømmegades Rose]]>45,00 kr. (vejl.)

10 fortællinger om duller og slemme drenge på Broadway i forbudstidens brølende 1920'ere og '30ere.

Hvor mange af Runyons typer, der er hentet fra det virkelige liv, og hvor mange der er et foster af hans strålende fantasi, er ikke let at sige, men givet er det ihvertfald, at Runyon med sit rige talent, sin varme menneskelige forståelse har skabt en række figurer, som vil leve i amerikansk litteratur side om side med dem, Steinbeck har givet os i f. eks. "Dagdriverbanden". Som Steinbecks paisanos er et produkt af en sorgløs, slentrende tilværelse under Californiens solrige himmel, er Runyons gangstere, smuglere, bookmakere, spillere, billetsjovere og værtshusholdere vokset frem af sten i det hektiske miljø, der begrænses af Broadway og 5. Avenue og gaderne herimellem. Her træffer man døgnet rundt — og navnlig efter mørkets frembrud, når lysene flimrer på Broadway — det mylder af fantastiske typer, som befolker Runyons noveller: "Hjernen", som holder fire "koner" i hver sin lejlighed for altid at være sikker på at ha' et "hjem", selv om han sjældent får tid til at komme der, eftersom han er den største spillebuleindehaver på hele Østkysten. Her er Heste-Harry, Spanske John og Lille Isadore, et trekløver som det aldrig er rart at træffe på en øde vej og som lever af smårøverier, spil og andre lignende småfiduser, her er Røde-Charley og Jordskælv, der begge elsker at slås med panserne og vælte bulen bare for at bruge kræfterne til noget.

Selv om de naturligvis alle som én er udstyret med solide skydere af alle mulige kalibre — bare for det tilfældes skyld, at der skulle blive en kende hedt — er de absolut ikke blottede for menneskelige følelser og moral — eller æresbegreber. Blot har de deres egen moralkodeks, og selv om de alle holder sammen mod den fælles fjende: panserne, så lader de det gerne gå ud over folk fra deres egen kreds — når det er fortjent eller passer i programmet.

I den verden, hvor Runyons typer bevæger sig, gælder — bortset fra det med skyderne — nøjagtig samme menneskelige love som i mere "ordinære" kredse. Kampen gælder penge, magt, indflydelse, kærlighed og had, og man skal være meget koldsindig for ikke at komme til at holde af Runyons typer — i første række, fordi de under alle livets forhold er i besiddelse af en ukuelig vitalitet. Og i Runyons optik er dullerne som regel smartere end man umiddelbart får øje på, og de slemme drenge er gode nok - på bunden.

]]>
Mon, 28 May 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Arthur Conan Doyle: Parasitten]]>30,00 kr. (vejl.)

Austin Gilroy, professor i fysiology, tror kun på det, der kan måles og vejes og forholder sig skeptisk til sin samtids efter hans opfattelse noget overgearede interesse for psykiske og spiritistiske fænomener, indtil den dag, da hans forlovede lader sig hypnotisere af en vis miss Penclosa, som er på besøg hos en af hans venner. Professor Gilroy indlader sig derpå – i forskningsøjemed - med hende, men lidt efter lidt bliver den nøgterne forsker ligefrem besat af hendes dæmoniske indflydelse.

]]>
Mon, 21 May 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Carit Etlar: Vendetta]]>45,00 kr. (vejl.)

- En fortælling fra Korsika

En adelig italiensk familie, Colonna, besøger engang i 1880'erne Korsika, hvor deres søn Mariano i forvejen opholder sig, og skal møde dem i Ajaccio. Det sker imidlertid ikke, og det viser sig, at Mariano er kommet svært til skade under en jagt i Korsikas bjergegne, og er fundet af banditter i en lille landsby, hvor han ligger syg.

Da hans søster Paola Colonna hører dette, drager hun resolut afsted med sin kammerjomfru og med en lokal lærer som fører ud for at finde sin broder og bringe ham hjem. Og snart befinder den fine og fornemme komtesse sig midt i den vilde korsikanske maki, hvor banditterne hersker og årelange vendettaer lægger landsbyer øde.

Carit Etlar tilbragte af helbredsmæssige årsager nogle år i 1880erne på Korsika, hvor han fik inspirationen til bl.a. denne roman.

]]>
Mon, 14 May 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Emile Zola: Det store sammenbrud]]>67,50 kr. (vejl.)

Med Det store sammenbrud når vi enden af Frankrigs Andet Kejserdømme, hvis opståen Zola skildrede i Familien Rougon:

Jean Macquart har efter at have mistet sin hustru og sin gård (se bind 18: Jord) sluttet sig til den franske hær som korporal, netop som Prøjsen har erklæret Frankrig krig i sommeren 1870. I hæren møder han den unge, livlige student Maurice Levasseur, hvis liv hidtil nærmest har været en sorgløs leg. Umiddelbart hader disse to modsætninger hinanden, men som begivenhederne skrider frem, tvinges de til at forstå hinanden, og der opstår efterhånden et dybt og ubrydeligt venskab mellem dem - et venskab, der trods adskillelser og modsætninger er den bærende tråd gennem hele romanen.

Bogens første del følger Jean og hans lille afdeling under de franske troppers formålsløse og forvirrede marcheren omkring, uden forsyninger og ledet af stadigt skiftende generaler og en vægelsindet og døende Napoleon III. Anden del er en monumental skildring af det afgørende slag ved Sedan, der endte med Napoleons overgivelse til Bismarck og Wilhelm af Prøjsen, og tredje del er efterspillet, hvor tyskerne omdanner en halvø i nærheden af Sedan til en gigantisk fangelejr, hvor hundredtusinder af soldater frister livet, mens de venter på at blive interneret i Tyskland, og frem til Pariserkommunens fald i maj 1871, hvor tyskerne ser til fra sidelinjen, mens Thiers' monarkistisk-sindede tropper belejrer og underkuer kommunardernes anarkistiske Paris, mens byen står i flammer.

Det store sammenbrud hører blandt verdenslitteraturens store krigsromaner - anderledes end, men i samme klasse som værker som Tolstojs Krig og Fred, Stephen Cranes Modets røde kokarde, og Erich Maria Remarques Intet nyt fra Vestfronten, for blot at nævne nogle enkelte - på ét plan en stærk og dybt bevægende fortælling om et venskab, men også en velunderbygget og til tider næsten journalistisk skildring af de begivenheder, der - med Zolas ord i romanen - var "mordet på en hel nation".

Bind 19 i Les Rougon-Macquart-serien

]]>
Mon, 07 May 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Knud Skytte: Den gamle degns erindringer]]>45,00 kr. (vejl.)

"Den gamle degns erindringer"" er en simpel skildring af livets gang for en skolelærer på Viborg-egnen, fra han bliver født i 1794 til han dør i 1874. Hans liv former sig ikke stort - han mister tidligt sin fader, og vokser op hos moderen, mens han forsøger at finde sin livsbane som vogterdreng, spillemand, snedkerlærling og tilsidst lærer.

Da bogen første gang udkom, var anmelderne noget i vildrede med, om der var tale om en virkelig biografi eller fiktion - forfatteren afslørede det vistnok aldrig - men uanset hvilket, så er den et troværdig og pålideligt tidsbillede af livet på landet i første halvdel af det 18. århundrede, og ikke mindst skolevæsenets som regel usle kår på landet, hvor lærerne sjældent havde nogen formel uddannelse - Jakob Jensens første lærer var herremandens aflagte, fordrukne tjener, hvis væsentligste kvalifikation var, at han ""skrev en smuk hånd"" - og den ældre generations modstand mod at lade deres børn ""spilde tiden"" med at gå i skole.

Udgaven er optimeret for tilgængelighed jf. WCAG 2.0- og ePub Accessibility 1.0-standarderne.

]]>
Mon, 02 Apr 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Montague Rhodes James: En antikvars spøgelseshistorier]]>45,00 kr. (vejl.)

Montague Rhodes James var historiker med speciale i middelalderen, og prorektor ved King's College i Cambridge. Men mellem sine mange pligter og bindstærke udgivelser af faglitteratur fik han også tid til at skrive en række gyserfortællinger, der revolutionerede genren og bragte gyset ind i læserens egen samtid. Historierne var egentlig kun beregnet til at blive læst højt ved juletid på kollegiet, selv om enkelte af dem blev offentliggjort i forskellige blade, indtil han i 1904 udsendte sin første samling.

Fortællingerne foregår ofte i landlige omgivelser eller provinsbyer i eksotiske lande (fx. Danmark og Sverige!), og har som hovedperson stilfærdige, lidt sære, lærde skikkelser, som bliver fanget af de overnaturlige kræfter, de ved deres egen nysgerrighed eller grådighed har været så uheldige at få sat i gang.

"En antikvars spøgelseshistorier" er den første af i alt fire samlinger, der udkom i England mellem 1904 og 1925. På dansk finder man mest M. R. James' historier enkeltvis i forskellige gyserantologier, men her er det første binds otte historier i samlet nyoversættelse:

 

 • Kannik Alberichs håndskriftssamling
  Under et besøg i en fransk by med en forfalden katedral køber Dennistoun et bind med fragmenter af middelalderskrifter. Sælgeren synes lettet ved at slippe af med bogen …
 • Fortabte hjerter
  Den forældreløse Stephen Elliott kommer i huset hos sin ældre fætter, en verdensfjern forsker i gamle religioner. Der har før været plejebørn i huset af samme alder, men de er forsvundet sporløst, uden at nogen egentlig har savnet dem. Er Stephen den næste?
 • Kobberstikket
  Et tilsyneladende uinteressant kobberstik af en ukendt herregård skjuler en uhyggelig historie.
 • Asketræet
  Sir Matthew Fell vidner mod en landsbykvinde i en hekseproces. Da hun bliver henrettet, hvisker hun gentagne gange: "Der vil komme gæster på Castringham". Ikke længe efter finder man sir Matthew død og sort over hele kroppen.
 • Nummer 13
  En engelsk religionsforsker besøger Viborg for at foretage nogle undersøgelser om den sidste katolske biskop i Danmark. Hotellet, han indlogerer sig på, har som så mange andre af sin slags ikke noget værelse nr. 13. Eller har det nu heller ikke det …
 • Grev Magnus
  Mr. Wraxall vil skrive en bog om Sverige, og under en rejse dertil bor han på gården Råbäck, som er bygget af den forlængst afdøde grev Magnus, der ligger i sin kiste i et nærliggende mausoleum. Mr. Wraxall har for vane at snakke med sig selv, og ytrer derved et ønske om at træffe den gamle greve. Måske tager beboeren af den store kiste med hængelåsene ønsket en smule for bogstaveligt.
 • Fløjt, min ven, så kommer jeg
  Professor Parkins fra Cambridge tilbringer sin ferie i en lille landsby ved kysten af Suffolk. Her finder han en gammel fløjte med nogle sære inskriptioner i ruinerne af en af Tempelherrernes gamle besiddelser. Og selvfølgelig kan han ikke lade være at prøve den af.
 • Abbed Thomas' skat
  Historikeren mr. Somerton kommer på sporet af en skat, som en vis abbed Thomas for nogle hundrede år siden har skjult i sit kloster i Steinfeld i Tyskland. Men den gode abbed har sat en vogter til at passe på skatten.
]]>
Mon, 26 Mar 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Peter Skovrøy: Ti fortællinger fra Sønderjylland]]>35,00 kr. (vejl.)

Peter Skovrøy var en af danskhedens store forkæmpere under den tyske anneksion af Sønderjylland i årene 1864 til 1920. Han var stifter og redaktør af avisen Vestslesvigs Tidende i Tønder, dens eneste journalist og i en periode også sætter og trykker, oversætter af et hav af romaner og noveller til denne og Flensborg Avis, og indimellem alt det andet fandt han også tid til at skrive sine egne ting - en del noveller og et par romaner.

Ti fortællinger fra Sønderjylland udkom første gang i 1909, og består af en række noveller fra Sprogforeningens Almanak med motiver fra den danske befolknings hverdag i det sønderjyske under tysk herredømme, næsten alle med et humoristisk islæt og af og til et rap over fingrene til tyskerne og de tysksindede danskere, som man måske godt kan undre sig over, at forfatteren slap godt fra.

Indhold:

 • Forord
 • Et ligsyn
 • Rejsen til København
 • Semikolium
 • Unge hjerter
 • De gamles by
 • Naturens røster
 • Bliv hos os, mester - dagen hælder
 • Musen
 • Strømkæntring
 • Da Fanden tog skrædderen
]]>
Mon, 12 Mar 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Marie Belloc Lowndes: Den logerende]]>50,00 kr. (vejl.)

Ægteparret Bunting - to tidligere herskabstjenestefolk, der har giftet sig og nu forsøger at slå sig igennem ved at udleje værelser - er på fallittens rand, da det en tåget aften op mod jul ringer på deres dør. Det er en pæn og høflig herre, der gerne vil leje deres værelser.

Han er venlig og betaler godt, så Buntings er lykkelige for at få ham som lejer, selv om han viser sig at være en smule ekscentrisk: Han tilbringer al sin tid med indgående Bibel-studier, vil kun have fru Bunting til at bringe ham sin mad og gøre rent, og bliver somme tider rastløs og går ud i de sene nattetimer med en mystisk taske under armen.

Netop på samme tid leder politiet i London efter en psykopatisk kvindemorder, der udsøger sig sine ofre blandt alkoholiserede, enlige kvinder. Og lidt efter lidt begynder fru Bunting at få en anelse om, at hendes pæne lejer gemmer på en rædselsfuld hemmelighed.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 00:00:00 +0100