<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Ivan Turgenjev: Assja]]>22,50 kr. (vejl.)

Da fortælleren er på en rejse i Europa - en slags flugt efter et forlist forhold til en ung enke – møder han to andre russere: en ung aristokrat, Gagin, og hans søster, som har bosat sig i en lille by et sted ved Rhinen. Søsteren, titlens Assja, er en mærkværdig pige, en slags naturbarn, både egensindig, gådefuld og indtagende, og fortælleren forelsker sig i hende – og hun i ham. Men den sociale forskel mellem dem er milevid – ikke mindst fordi Assja er det uægteskabelige barn af Gagins fader og en tjenestepige – så de to er længe om at erklære sig – for længe.

]]>
Mon, 25 Jun 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Montague Rhodes James: Flere spøgelseshistorier]]>45,00 kr. (vejl.)

I 2. samling af M. R. James "julegysere" - ingen af historierne har nogen tilknytning til julen, men var skrevet til oplæsning ved julesamlingerne på det kollegium ved Cambridge, James tilhørte – finder vi syv nye historier, hvor historiske fortællinger er blandet med historier fra forfatterens nutid. Som regel begynder det altsammen ganske uskyldigt, men med få og "uskyldige" virkemidler lykkes det som regel forfatteren at "skræmme bukserne af" sine tilhørere, som man siger i England. De syv fortællinger er:

 • En skolehistorie
  Et par gamle drenge kommer ind på deres kostskoletid, og de uhyggelige skrøner, eleverne underholdt sig med indbyrdes. Den ene af dem har en historie med virkelig baggrund, som han ikke kan give en fornuftig forklaring på.
 • Rosenhaven
  Et ægtepar har købt sig et herresæde af de forarmede rester af den familie, der har ejet det i århundreder. Fruen vil anlægge en rosenhave på et sted, hvor der står en underlig pæl og resterne af en sommerpavillon, men da man begynder at fjerne de rådne træstumper, får de nye ejere sære drømme.
 • Middoth-traktaten
  En aften kommer en travl mand ind på et bibliotek og spørger efter en bestemt bog, en kommenteret traktat fra Talmud. Biblioteksassistenten kan ikke finde den, men bringes i stedet halvt bevidstløs og syg ud ad en bagdør.
 • At kaste runer
  Som kritiker skal man passe på med, hvordan man omtaler bøger skrevet af mænd med indsigt i det okkulte.
 • Korstolene i Barchester-katedralen
  I en samling breve og dagbøger fra en tidligere ærkediakon ved katedralen i Barchester finder forfatteren beretningen om de sataniske figurrelieffer i katedralens gamle korstole.
 • Martins Indelukke
  Engang i 1600-tallet holder en ung mand af det bedre selskab, John Martin en ung, mindrebegavet pige for nar. Men hun vil ikke give slip på ham, og forfølger ham - måske også efter døden. Historien fortælles delvis som et referat af retssagen mod Martin for mordet på pigen, under forsæde af den notoriske "blodige dommer Jeffreys".
 • Mr. Humphreys og hans arv
  Mr. Humphreys har arvet et lille landsted efter en fjern onkel. På grunden findes bl.a. et græsk tempel fyldt med sten med indhuggede bogstaver, og en labyrint, som har været indhegnet og aflåst i de sidste mindst tredive år. I midten af labyrinten findes en underlig kugle liggende på en marmorsokkel, og fyldt med indgraveringer, der nærmest ligner et kort over Helvede.
]]>
Mon, 18 Jun 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Alexandre Dumas d. Æ.: Galejslaven Gabriel Lambert (2. udg.)]]>22,50 kr. (vejl.)

Dumas sidder i Toulon og skriver på et skuespil. En dag møder han en flok "slaver" - livstidsfanger fra "galejerne", fængslet i Toulon - og til sin overraskelse genkender han en af dem, som fortæller ham, at hans navn er "Vicomte Henri de Faverne." Dumas mindes omstændighederne omkring deres møde fire år tidligere: En duel, hvor Dumas deltog som sekundant. De Faverne havde ved den lejlighed kæmpet mindre end godt, og i det hele taget ikke opført sig som en aristokrat burde - efter Dumas' mening.

Tilbage i Paris kontakter Dumas en vis dr. Fabien, der gennem forskellige andre personer fortæller vicomtens historie - en historie om en i enhver henseende foragtelig person, om bedrag, falskneri og fejhed.

2. på ny gennemsete udgave.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Charles Dickens: Nelly og hendes bedstefader (2. udg.)]]>60,00 kr. (vejl.)

eller Den gamle antikvitetsbutik.

Nelly Trent, hvis forældre er døde, bor hos sin bedstefar i dennes antikvitetsforretning i London. Bedstefaderen er forfalden til spil, og mister alt, da lånehajen, den uhyggelige mr. Quilp, forlanger gælden indfriet.

Nelly og den efterhånden totalt åndsformørkede bedstefader forlader antikvitetsbutikken en nat, og i en panisk flugt fra mr. Quilp og den forhadte storby drager de ud på landevejene, hvor de flakker om og møder allehånde sære eksistenser.

2. ebogsudgave, på ny gennemgået, opdateret til epub v. 3 og optimeret for tilgængelighed.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Arthur Conan Doyle: Cloomber mysteriet (2. udg.)]]>45,00 kr. (vejl.)

Den pensionerede general Heatherstone og hans familie slår sig ned på det gamle herresæde Cloomber. Familien plejer dog ikke megen omgang med egnens beboere, og efterhånden ligner Cloomber mest af alt et fort.

Hvad er generalen så bange for? Hvad er det, der engang skete den 5. oktober? Hvad betyder den usynlige klokke, hvis ringen hjemsøger generalen dag og nat? Og er der nogen sammenhæng mellem dette og de tre buddhistiske munke, der reddes fra et synkende skib?

2. udgave, på ny gennemgået og opdateret til epub3 med tilgængelighedstagging.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Jules Verne: Nord mod Syd]]>60,00 kr. (vejl.)

Roman fra den amerikanske borgerkrig. Plantageejeren James Burbank kommer oprindelig fra det nordlige USA, men driver en plantage i Florida, hvor han ikke er populær på grund af sine ideer om at frigive slaverne på sin plantage. Blandt modstanderne er den mystiske spanier Texar, der nærer et uudslukkeligt had til Burbank, og da Texar opkaster sig til herre i byen Jacksonville efter af byens pøbel har smidt den nordstatsvenlige administration ud, ser han en chance for at få den hævn, han tørster så meget efter. Da Burbank (med en ikke ringe mangel på sans for de omgivende realiteter) frigiver slaverne på sin plantage, angriber Texar med Jacksonvilles milits Burbanks plantage, og under tumulterne ser han sit snit til at bortføre Burbanks lille datter Dy og hendes barnepige, mestizen Zermah. Senere får han held til at få dømt Burbank og hans søn til døden for spionvirksomhed.

Imens venter en afdeling af Nordstaternes flåde ud for Jacksonville på en gunstig lejlighed til at indtage byen.

Nord mod Syd er ikke som nogle af Vernes andre romaner tynget af leksikonviden og lange udredninger om politiske og landskabelige forhold og indgående beskrivelser af dyrelivet – i USA blev den ved sin fremkomst stærkt kritiseret for dens noget upræcise omgang med Borgerkrigens begivenheder – men måske netop derfor er den måske lettere gå til for en nutidig læser.

]]>
Mon, 04 Jun 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Damon Runyon: Drømmegades Rose]]>45,00 kr. (vejl.)

10 fortællinger om duller og slemme drenge på Broadway i forbudstidens brølende 1920'ere og '30ere.

Hvor mange af Runyons typer, der er hentet fra det virkelige liv, og hvor mange der er et foster af hans strålende fantasi, er ikke let at sige, men givet er det ihvertfald, at Runyon med sit rige talent, sin varme menneskelige forståelse har skabt en række figurer, som vil leve i amerikansk litteratur side om side med dem, Steinbeck har givet os i f. eks. "Dagdriverbanden". Som Steinbecks paisanos er et produkt af en sorgløs, slentrende tilværelse under Californiens solrige himmel, er Runyons gangstere, smuglere, bookmakere, spillere, billetsjovere og værtshusholdere vokset frem af sten i det hektiske miljø, der begrænses af Broadway og 5. Avenue og gaderne herimellem. Her træffer man døgnet rundt — og navnlig efter mørkets frembrud, når lysene flimrer på Broadway — det mylder af fantastiske typer, som befolker Runyons noveller: "Hjernen", som holder fire "koner" i hver sin lejlighed for altid at være sikker på at ha' et "hjem", selv om han sjældent får tid til at komme der, eftersom han er den største spillebuleindehaver på hele Østkysten. Her er Heste-Harry, Spanske John og Lille Isadore, et trekløver som det aldrig er rart at træffe på en øde vej og som lever af smårøverier, spil og andre lignende småfiduser, her er Røde-Charley og Jordskælv, der begge elsker at slås med panserne og vælte bulen bare for at bruge kræfterne til noget.

Selv om de naturligvis alle som én er udstyret med solide skydere af alle mulige kalibre — bare for det tilfældes skyld, at der skulle blive en kende hedt — er de absolut ikke blottede for menneskelige følelser og moral — eller æresbegreber. Blot har de deres egen moralkodeks, og selv om de alle holder sammen mod den fælles fjende: panserne, så lader de det gerne gå ud over folk fra deres egen kreds — når det er fortjent eller passer i programmet.

I den verden, hvor Runyons typer bevæger sig, gælder — bortset fra det med skyderne — nøjagtig samme menneskelige love som i mere "ordinære" kredse. Kampen gælder penge, magt, indflydelse, kærlighed og had, og man skal være meget koldsindig for ikke at komme til at holde af Runyons typer — i første række, fordi de under alle livets forhold er i besiddelse af en ukuelig vitalitet. Og i Runyons optik er dullerne som regel smartere end man umiddelbart får øje på, og de slemme drenge er gode nok - på bunden.

]]>
Mon, 28 May 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Arthur Conan Doyle: Parasitten]]>30,00 kr. (vejl.)

Austin Gilroy, professor i fysiology, tror kun på det, der kan måles og vejes og forholder sig skeptisk til sin samtids efter hans opfattelse noget overgearede interesse for psykiske og spiritistiske fænomener, indtil den dag, da hans forlovede lader sig hypnotisere af en vis miss Penclosa, som er på besøg hos en af hans venner. Professor Gilroy indlader sig derpå – i forskningsøjemed - med hende, men lidt efter lidt bliver den nøgterne forsker ligefrem besat af hendes dæmoniske indflydelse.

]]>
Mon, 21 May 2018 00:00:00 +0200