<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Charles Dickens: En julefantasi]]>0,00 kr. (vejl.)

En historie om en mand, som forfulgtes af et spøgelse og indgik en aftale med det.

Kemikeren Redlaw hjemsøges hvert år af et spøgelse – et spøgelse, der er opstået af hans livs erindringer og erfaringer.

Denne jul indgår han en aftale med spøgelset – han får lov at glemme alt, og kun leve i nuet. Men der er en "gave" knyttet til – enhver anden person, han berører vil også få denne glemselens velsignelse.

Men Redlaw må snart sande, at et menneske er summen af sine erindringer, erfaringer og gerninger, og uden dem er man en tom skal, blottet for medmenneskelighed og følelser.

En julefantasi er den femte og sidste i den række af Dickens' julebøger, som startede med "Et juleeventyr".

2. på ny gennemgåede og opdaterede udgave.

]]>
Sat, 01 Oct 2022 00:00:00 +0200
<![CDATA[Jules Verne: Fem uger i ballon]]>0,00 kr. (vejl.)

En beretning om dr. Samuel Fergusson, dennes tjener Joe og jægeren Dick Kennedys farefulde færd i ballon fra Zanzibar på Afrikas østkyst via Victoriasøen, Nilens kilder, Tchadsøen og Timbuktu til Guina-vandfaldene i det nuværende Mali. Undervejs overlever de bl.a. angreb af vilde dyr og lige så vilde og blodtørstige negerstammer, vulkanudbrud, sult og tørst.

2. på gennemgåede og opdaterede udgave.

]]>
Sat, 01 Oct 2022 00:00:00 +0200
<![CDATA[George Sand: Hittebarnet]]>0,00 kr. (vejl.)

Francois er fra et børneasyl adopteret af den fattige kone Zabelle. Efter hendes død tages han i huset hos møllerkonen Madeleine, der opdrager ham som sin egen. Da han vokser op, får den fordrukne møller den idé, at Francois og hans kone er elskende, og Francois bliver smidt på porten.

Det enfoldige hittebarn er imidlertid ikke dummere, end at han – med gode venners hjælp – efter møllerens død kan komme tilbage til Madeleine og vende alt til det bedste for sig selv og sin tidligere plejemoder.

Et hittebarn - dvs. en forældreløs af ukendt herkomst - var i datiden pseudonymt med en kommende svindler og tyv. George Sands budskab er, at man med kærlighed og omsorg kan afvende skæbnen.

2. på ny gennemgåede og opdaterede udgave

]]>
Sat, 24 Sep 2022 00:00:00 +0200
<![CDATA[Jules Verne: Keraban Stivnakke]]>0,00 kr. (vejl.)

Den stædige Keraban nægter at betale den skat, som den tyrkiske regering har lagt på overfarter over Bosporusstrædet, og drager derfor ud på en rejse omkring Sortehavet for at komme fra sin forretning til sit hjem på den anden side. Rejsen går igennem de dengang tyrkiske og russiske dele af det, der i vore dage er Grækenland, Bulgarien, Rumænien, Ukraine, Rusland og Georgien.

Med sig fører han sin gamle ven, den hollandske tobakshandler van Mitten, som han har inviteret til at spise hos sig i Skutari, og dennes tjener Bruno, samt sin egen tjener Nizib – senere støder Kerabans nevø Ahmet også til.

Selskabet kommer ud for mangt og meget på turen, der yderligere forvikles af to skurkes bortførelse af Ahmets forlovede, den skønne Amasia, og nødvendigheden af, at Amasia bliver gift med Ahmet inden hun fylder 17, for at hun kan få en millionarv efter en excentrisk tante.

I denne mildt humoristiske og basalt spændende roman er det i øvrigt tyrken Keraban, og ikke europæeren van Mitten, der er hovedpersonen - til afveksling fra hovedstrømmen af datidens romaners "kolonialistiske" syn på andre kulturer.

2. på ny gennemgåede og opdaterede udgave.

]]>
Sat, 24 Sep 2022 00:00:00 +0200
<![CDATA[Alexandre Dumas d. Æ.: Pauline]]>0,00 kr. (vejl.)

Alfred de Nerval deltager i ligsynet over en kvinde, der angiveligt skulle være hans hemmeligt elskede Pauline de Meulien, gift med grev Horace de Beuzeval. Men den døde kvinde er ikke Pauline, trods grevens påstand om det modsatte.

Mere skal ikke røbes af plottet i denne roman. Den har været opført som skuespil i London med titlen "Levende begravet" og udgivet i Spanien som "Den morderiske greve" - så ved man nok, hvor det bærer hen! – "Pauline" var en af forfatterens første egentlige romaner, og et af hans få forsøg i den gotiske genre.

2. på ny gennemgåede og opdaterede udgave.

 

]]>
Sat, 24 Sep 2022 00:00:00 +0200
<![CDATA[Frederick Marryat: Dødssejleren]]>0,00 kr. (vejl.)

Kaptajnen på det hollandske skib Den flyvende Hollænder har, efter flere gange at være slået tilbage af uvejr, svoret ved en splint af det hellige kors, at han vil runde Kap Horn, om han så skal sejle til Dommedag. Gud tager ham på ordet, men han kan løses fra sin ed, hvis han kan komme til at kysse den splint af korset, han har svoret ved. Da hans søn Philip Vanderdecken som efter sin moders død finder ud af faderens skæbne, drager han ud på en jagt efter faderens hvileløse ånd for at give ham den famøse splint af det hellige kors, og derved frelse hans sjæl.

Philip får undervejs følgeskab af bl.a. sin hustru Amine, hvis kundskaber om arabisk magi bringer hende i Inkvisitionens søgelys, den dæmoniske lods Schriften og sømanden Krantz (hvis fortælling om Den hvide ulv fra Harzen har fået sit eget liv i forskellige senere gyserantologier), og kæmper mod både djævelske og menneskelige kræfter, som vil forhindre ham i at nå sit mål – for Den flyvende Hollænder bringer død over alle, den møder.

2. på ny gennemgåede og opdaterede ebogsudgave.

]]>
Sat, 17 Sep 2022 00:00:00 +0200
<![CDATA[George Eliot: Felix Holt]]>0,00 kr. (vejl.)

"Felix Holt" udspiller sig i starten af 1830'ernes England, hvor der skal være parlamentsvalg i Treby. Blandt kandidaterne er Harold Transome, for nylig hjemvendt fra Østen for at overtage styringen af familiegodset efter en afdød broder, som nærmest for tidsfordriv opstiller sig som kandidat til Parlamentet – til alles overraskelse (og forargelse) som radikal. En anden mand, Felix Holt, søn af en afdød kvaksalver i Treby, nyudlært urmager, er også netop vendt tilbage til byen, og har indlogeret sig hos sin moder. Som Harold Transome er Felix også radikal, men i modsætning til Harold er han det af virkelig overbevisning.

En stor del af handlingen beskæftiger sig med omstændighederne omkring parlamentsvalget, men det er ikke nødvendigt at have noget indgående kendskab til det for en nutidig dansk læser noget eksotiske valgsystem, som gjaldt i England i 1830erne for at kunne følge med, så meget mere som det egentlig kun er staffage omkring bogens virkelige hovedperson, Esther Lyon, datter af frimenighedsprædikanten Rufus Lyon – en dannet og smuk ung pige, som både Felix og Harold i bogens løb forelsker sig i. Der er en hemmelighed omkring Esthers fødsel, som kun hendes fader kender til, og endnu flere omstændigheder i forbindelse med hendes afstamning, som gør hende til arving af Transomes gods, som kun en korrupt sagfører, Matthew Jermyn, tilsyneladende ved noget om. Hun har drømt om en luksustilværelse som den, der tilbyder sig på Transome Court, men er det, når det kommer til stykket, livet som rig godsejerfrøken, hun i virkeligheden ønsker?

]]>
Sat, 17 Sep 2022 00:00:00 +0200
<![CDATA[Alexandre Dumas d. Æ.: Den sorte tulipan]]>0,00 kr. (vejl.)

Cornelius van Baerles højeste ønske er at fremdrive en fejlfri sort tulipan – ikke mindst fordi byen Haarlem har udsat en pris på 100.000 gylden til den første, der opnår et sådant resultat. Det lykkes ham da også, men en misundelig nabo angiver ham til øvrigheden efter at have opsnuset, at hans gudfader, den forræderi-dømte og myrdede Cornelius de Witt, har bedt ham opbevare en afslørende korrespondence. Van Baerle sættes i fængsel, og møder dér den smukke Rosa, fangevogterens datter. Sammen med hende forsøger han at fuldbyrde sin drøm – men også andre vil have æren af at have fremelsket den sorte tulipan, og forsøger at stjæle eller ødelægge van Baerles kostbare løg.

2. påny gennemgåede og opdaterede udgave.

]]>
Sat, 17 Sep 2022 00:00:00 +0200