<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Carl Bernhard: Krøniker fra kong Erik af Pommerns tid]]>45,00 kr. (vejl.)

I april 1428 er København under belejring af den holstenske greve og en flåde fra de nordtyske hansestæder. Kong Erik er i Sorø, hvor han hengiver sig til bøn for rigets vel (og muligvis også underholder sig med den kønne Cæcilie Jakobsdatter), og det antydes, at han nok hellere ville være hjemme i Pommern og passe sine mere overskuelige forretninger der, frem for at være konge over Norden. Hans handlekraftige dronning, Philippa, er ladet ene tilbage og står for stadens forsvar. Men hverken kongen eller dronningen har nu trods bogens titel nogen særlig fremtrædende rolle i bogen, hvis handling fortrinsvis bæres af to riddere, den gamle Mogens Gjøe og den unge Torben Andersen Bille, hans elskede Helvig og hendes fader, landsforræderen Niels Finke, hvilken sidste ser frem til tyskernes sejr og sin egen ophøjelse som deres fremmeste hjælper - men det kommer naturligvis til at gå noget anderledes.

]]>
Sat, 18 May 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Honoré de Balzac: Det forbandede barn]]>37,50 kr. (vejl.)

Greven af Hérouville i Normandiet, en grov og voldelig mand, har ægtet den smukke, unge Jeanne de Saint-Savin - fortrinvsvis for at kunne annektere hendes families ejendomme for sine efterfølgere, og for at hun skal føde ham en arving. Da denne arving kommer til verden omkring 7 måneder efter, at ægteskabet er indgået, mener hertugen, at hans hustru må have "bedraget" ham - og han har svoret, at hvis det skete, ville han dreje halsen om på både hustruen og barnet.

Efter nærmere gustent overlæg – hvori Jeannes rare godser ikke er det, der fylder mindst - beslutter han dog at lade begge leve, men forviser den formodet uægte søn, Etienne, til et fiskerhus ved stranden neden for hertugens borg, hvor han vokser op til en svagelig drømmer.

Da Jeanne nogle år senere føder en ny søn, Maximilien, som er faderens udtrykte billede, bliver han straks taget fra hende og opdraget til at blive et eksempel på den samme robuste og ubehøvlede type som denne.

Men da Maximilien dør i en duel, er faderen tvunget til at acceptere Etienne som arving for at slægten kan fortsættes.

]]>
Sat, 11 May 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Ernest Daudet: En ung piges roman (1770-1794)]]>45,00 kr. (vejl.)

"En dag i marts måned 1770 klokken seks om morgenen gik en kvinde, som i sine arme bar et nyfødt barn, langs med den venstre bred af den lille flod Gardon …"

Udmattet til døden og svækket af sult og kulde når hun slottet Chamondrins port, hvor hun falder bevidstløs om. Da moderen dør, tager markien af Chamondrin barnet til sig og opdrager hende som sit eget sammen med "broderen" Philippe.

Årene går lykkeligt hen. Men så kommer revolutionen og med den Rædselsregimet. Ingen aristokrat er sikker, og skønt Chamondrin er langt fra Paris, bliver markien myrdet og slottet brændt ned af en hob revolutionære, mens Philippe, hans trolovede Antoinette og Dolores flygter sammen med den trofaste tjener Coursegol …

]]>
Sat, 04 May 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[August Strindberg: I ensomhed]]>22,50 kr. (vejl.)

Nylig fraskilt, midaldrende og alene vender forfatteren efter ti års fravær tilbage til Stockholm. Han opsøger gamle venner, men finder at de er forandrede og ikke mere sig selv - det eneste de har tilfælles med hinanden er minderne: "Han mærkede, at ingen mere talte om fremtiden, men kun om det forgangne." Han trækker sig altså tilbage i en selvvalgt ensomhed, hvorunder han fra sin lejlighed og på spadsereture ser og observerer de ukendte mennesker omkring sig, som efterhånden føles at være blevet bekendte.

"I ensomhed" er en selvbiografisk fortælling. Den er meget afdæmpet for Strindberg, og opfattes af nogle som "en beskrivelse af et menneske og en forfatter i forfald". Kritikeren Carl-Johan Malmberg havde en lidt anden opfattelse, da han i 2012 skrev i Svenska Dagbladet: "Strindbergs smukkeste prosabog … Et fint eksempel på den håb-indgivende Strindberg, han, som altid formåede at finde nye veje i livet."

]]>
Sat, 20 Apr 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Mark Twain: Personlige erindringer om Jeanne d'Arc]]>60,00 kr. (vejl.)

Nedskrevet af Sieur Louis de Conte, hendes personlige rådgiver og sekretær, og udgivet af Mark Twain.

Twain's "Jeanne d'Arc" er en - til tider lidt naivt beundrende - roman bygget over Jeanne d'Arc's liv. Man følger hende gennem den lidt ældre, forældreløse lavadelsmand Louis de Conte, der som legekammerat og senere personlig sekretær er tæt på begivenhederne lige fra hendes barndom til den bitre slutning, og som gammel fortæller historie om Jomfruen fra Orleans til sine "nevøer og niecer udi fjerde led".

Der er ikke meget at finde i denne slorslåede roman af den Twain, vi normalt kender til i Danmark - hverken fra "Begravelse i Nevada" eller "En Connecticut Yankee ved kong Arthurs Hof". Forfatteren opsøgte og studere kilderne i Europa, og selv om den er skrevet som en roman, er "Personlige erindringer om Jeanne d'Arc" også en, efter sigende ganske nøjagtig, biografisk skildring af en af historiens store og uforklarlige skikkelser.

2. på ny gennemgåede og opdaterede udgave.

]]>
Wed, 17 Apr 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Mark Twain: En dobbeltløbet detektivhistorie]]>22,50 kr. (vejl.)

I den første af de to historier, der spindes ind i hinanden i denne novelle eftersøger Archy Stillman sin fader for at skaffe sin moder hævn for den mishandling, han udsatte hende for i deres ægteskabs første måneder, før han forsvandt. I den anden møder samme Archy Stillman Sherlock Holmes i forbindelse med mordet på en sølvminearbejder i den lille flække Hope Canyon i Californien, hvortil Holmes er ankommet for at tale med sin nevø Fetlock. Archy, der har et lokalt rygte for at kunne finde hvad som helst, om det så er den side, der sidst er blevet vendt i en given bog, kommer i clinch med Sherlock over, hvem der er den rette gerningsmand i mordsagen - med et uventet udfald.

2. på ny gennemgåede og opdaterede udgave.

]]>
Wed, 17 Apr 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Emile Zola: Doktor Pascal]]>67,50 kr. (vejl.)

Den gamle doktor Pascal har trukket sig tilbage fra sin praksis og bor sammen med sin unge broderdatter Clotilde, som han har taget til sig som barn, da hans broder Aristide Saccard indgik et nyt ægteskab, og en gammel husholderske, Martine, på sin ejendom et stykke uden for Plassans. Han har helliget sig behandlingen af de lokale, og har udviklet et lægemiddel, som tilsyneladende kan bedre tilstanden for en mængde alvorlige sygdomme. Derudover har han helliget sig sin store interesse: principperne for arvelighed, som hans egen slægt, Rougon/Macquart'erne, afgiver et rigt studiemateriale til. Selv har han tilsyneladende ingen af slægtens svagheder - og det er han stolt af - men der afsløres næppe for meget ved at sige, at han i virkeligheden nok har mere end en enkelt rem af huden, når man ser nærmere til.

Den religiøse husholderske gør fælles sag med den gamle Eugenie Rougon, og får påvirket Clotilde til at forsøge at ødelægge Pascals familieoptegnelser, som husholdersken anser for ugudelige, og moderen, hvis eneste tanke er slægtens ære, vil have dem brændt, for at slægtens laster og forbrydelser ikke skal afsløres for eftertiden. Da Pascal opdager komplottet, fortæller han Clotilde familiens historie, og samtidig går det op for ham, at han elsker den unge pige med al den lidenskab og trang til at give sig hen, han har sparet op gennem et langt og ensomt liv.

I løbet af romanen får læseren samlet op på nogle af de løse ender fra de foregående 19 bøger, og vi bliver direkte vidner til nogle af medlemmernes dramatiske død.

20. og sidste bind af Les Rougon-Macquart

]]>
Sat, 13 Apr 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Christian Richardt: Drot og marsk]]>22,50 kr. (vejl.)

Da rigets marsk, Stig Andersen, drager i kamp mod svenskerne, efterlader han sin hustru Ingeborg i kong Erik Glippings varetægt. Den kvindeglade konge forfører i marskens fravær fru Ingeborg, og da Stig kommer hjemmer og opdager det, undsiger han kongen og slår sig sammen med en gruppe adelige og præster, der ligesom han, men af forskellige årsager, også er utilfredse med kongens adfærd. Med bistand af kongens kammertjener Rane Johnsen får de lokket kongen i et baghold i Finderup Lade syd for Viborg. Udfaldet er velkendt …

Det er handlingen i Christian Richardt lille skuespil "Drot og Marsk", skrevet i samarbejde med komponisten Peter Heise i 1878, og tekstunderlaget for Heises nationalromantiske opera af samme navn. Det er dog ikke ord til andet samme tekst som operalibrettoen - som forfatteren skriver i et lille forord: "I musikken er et og andet mindre stykke udeladt".

]]>
Sat, 30 Mar 2019 00:00:00 +0100