<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Peter Skovrøy: Ti fortællinger fra Sønderjylland]]>35,00 kr. (vejl.)

Peter Skovrøy var en af danskhedens store forkæmpere under den tyske anneksion af Sønderjylland i årene 1864 til 1920. Han var stifter og redaktør af avisen Vestslesvigs Tidende i Tønder, dens eneste journalist og i en periode også sætter og trykker, oversætter af et hav af romaner og noveller til denne og Flensborg Avis, og indimellem alt det andet fandt han også tid til at skrive sine egne ting - en del noveller og et par romaner.

Ti fortællinger fra Sønderjylland udkom første gang i 1909, og består af en række noveller fra Sprogforeningens Almanak med motiver fra den danske befolknings hverdag i det sønderjyske under tysk herredømme, næsten alle med et humoristisk islæt og af og til et rap over fingrene til tyskerne og de tysksindede danskere, som man måske godt kan undre sig over, at forfatteren slap godt fra.

Indhold:

 • Forord
 • Et ligsyn
 • Rejsen til København
 • Semikolium
 • Unge hjerter
 • De gamles by
 • Naturens røster
 • Bliv hos os, mester - dagen hælder
 • Musen
 • Strømkæntring
 • Da Fanden tog skrædderen
]]>
Mon, 12 Mar 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Marie Belloc Lowndes: Den logerende]]>50,00 kr. (vejl.)

Ægteparret Bunting - to tidligere herskabstjenestefolk, der har giftet sig og nu forsøger at slå sig igennem ved at udleje værelser - er på fallittens rand, da det en tåget aften op mod jul ringer på deres dør. Det er en pæn og høflig herre, der gerne vil leje deres værelser.

Han er venlig og betaler godt, så Buntings er lykkelige for at få ham som lejer, selv om han viser sig at være en smule ekscentrisk: Han tilbringer al sin tid med indgående Bibel-studier, vil kun have fru Bunting til at bringe ham sin mad og gøre rent, og bliver somme tider rastløs og går ud i de sene nattetimer med en mystisk taske under armen.

Netop på samme tid leder politiet i London efter en psykopatisk kvindemorder, der udsøger sig sine ofre blandt alkoholiserede, enlige kvinder. Og lidt efter lidt begynder fru Bunting at få en anelse om, at hendes pæne lejer gemmer på en rædselsfuld hemmelighed.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[H. G. Wells: De første mænd på månen]]>50,00 kr. (vejl.)

Den fallerede forretningsmand mr. Bedford har lejet et faldefærdigt hus i Lympne i Sydengland, hvor han vil skrive det skuespil, han tror kan bringe hans økonomi på fode. Det bliver imidertid ikke til så meget med skriveriet – især ikke efter at han har mødt den excentriske opfinder mr. Cavor, der har fundet et stof, "cavorit", der kan afskærme tyngdekraften.

Sammen bygger de to et rumskib i form af en kugle, beklædt med cavorit, som de bruger til at tage på opdagelse til månen. Her støder de på en race af myrelignende væsener, der lever i et ejendommeligt, men velorganiseret samfund under månens overflade.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Ivan Turgenjev: Et overflødigt menneskes dagbog]]>30,00 kr. (vejl.)

Da den tredive-årige Tchulkaturin ligger og venter på døden, begynder han at skrive dagbog for at fordrive tiden, og for at finde ud af, hvad slags menneske, han har været. Han ender ved ordet "overflødigt", og beskriver derefter den måske eneste begivenhed af nogen betydning i hans korte liv og afgørende for hans vurdering af sig selv: den tragikomiske kærlighedsaffære med den 16-årige Lisa Osjogin - en kærlighedsaffære, som næppe har eksisteret uden for hans egen fantasi.

Fortællingen er en studie i fremmedgjorthed og manglende virkelighedsfornemmelse. Turgenjev gav med fortællingen et navn til en persontype, der var gennemgående i russisk litteratur gennem hele det 19. århundrede: "det overflødige menneske".

]]>
Mon, 12 Feb 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Alexandre Dumas d. Æ.: De korsikanske brødre]]>35,00 kr. (vejl.)

Dumas er i 1841 på en rejse på Korsika, hvor han blandt andet opholder sig hos enken Savilia de Franchi i landsbyen Sullacaro. Hendes to sønner, Louis og Lucien, var sammenvoksede ved fødslen, og skønt de blev skilt fra hinanden af en læge, deler de stadig hinandens følelser, selv på lang afstand.

Den ene broder, Louis, er advokat i Paris, mens Lucien hænger ved sine korsikanske rødder og er blevet boende hos moderen. Louis har imidlertid, for at vise sit franske sindelag, lovet, at broderen vil bilægge en 10 år gammel vendetta mellem to familier i hans hjemby, og forfatteren bliver indblandet i mæglingen. Da han senere forlader Korsika, har han et brev med til Louis. Han stifter derved bekendtskab med broderen, og bliver indblandet i duelaffære i Paris, hvis resultat sender et budskab til Lucien på Korsika.

Historien hører til mellem de kortere romaner, Dumas skrev en del af i 1840'erne (bla. "Pauline" og "Galejslaven Gabriel Lambert"). Den har gennem tiden været umådelig populær - et skuespil baseret på romanen hørte til dronning Victoria af Englands yndlingsforestillinger i starten af 1850'erne, og den har været filmatiseret et hav af gange.

]]>
Mon, 05 Feb 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Guy de Maupassant: En pariserborgers søndage]]>50,00 kr. (vejl.)

Hr. Patissot er 52 år gammel, embedsmand i et ligegyldigt ministerium, ungkarl og lidt af en stivstikker. Da hans læge beordrer ham til at motionere for sit helbreds skyld, beslutter han at tage en spadseretur hver søndag. De ti fortællinger er beretningen om hans iagttagelser og - til tider lidt skæve - oplevelser på disse søndagsture.

]]>
Mon, 29 Jan 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Guy de Maupassant: Hånden og andre fortællinger]]>50,00 kr. (vejl.)

Indhold

 • Hånden
  En englænder slår sig ned på Korsika. Tilsyneladende en ganske almindelig og umistænkelig mand, men blandt sine jagttrofæer har han en hånd - en afhugget menneskehånd, som er lænket til væggen.
 • På dødslejet
  Marguerite de Thérelles ligger for døden, men før hun forlader denne verden, har hun en tilståelse at gøre sin søster: Hun var forelsket i søsterens forlovede, der på mystisk vis døde den selv samme dag, vielsen skulle have fundet sted.
 • Farvel
  Den gamle levemand og kvindebedårer Pierre Garnier er ikke trykket af alderen, hverken fysisk eller psykisk. Indtil han en dag møder han kvinde, han elskede for tolv år siden, og hendes fire børn.
 • En fader
  François Tessier møder hver dag en smuk pige i bussen, forelsker sig i hende, forfører hende og – da forholdet får følger – forlader hende. Nogle år senere støder han atter på pigen – og sin søn.
 • I gamle dage
  Før revolutionen fandtes den galante kærlighed - i det 19. århundrede er den blevet til pligt og besiddelse. En gammel kvindes minder forfærder hendes barnebarn …
 • En kujon
  Vicomte de Signoles lader sig provokere til en duel. Han håber, ved at gøre betingelserne så farlige som muligt, at modparten skal trække sig.
 • Drengen
  Enkemanden Lemonnier har en søn, som han forguder og forkæler, siden han er det eneste, han har tilbage efter moderen, der døde i barselsengen.
 • Et brev
  I et brev til en unavngiven kvinde siger brevskriveren, at han aldrig har elsket - og dog har han en sær lille kærlighedshistorie at fortælle.
 • Skælmsstykker
  En notorisk spøgefugl fortæller om to af sit livs spøgefuldheder: I den første deltager han i et selskab af tidligere ofre, og det gør ham nervøs; i den anden er han på fantasifuld vis næsten ved at tage livet af en ondskabsfuld tante.
 • Dobbeltmordet
  En lille møbelsnedker står for retten, anklaget for mord på to mennesker, der tilsyneladende ikke har den ringeste forbindelse med ham. Hårdt presset fortæller han baggrunden for mordet.
 • Forpagteren
  En fortælling om en tjenestepiges kærlighedssorg og giftermål.
 • Tombouctou
  Historien om en fransk soldat fra det mørkeste Afrika, og hvordan han blev kok med egen restaurant i Paris.
 • En sand historie
  Godsejeren grev de Varnetot kommer for skade at gøre tjenestepigen gravid. Af hensyn til sit gode navn og rygte må han finde en løsning, men løsningen viser sig at have andre følger end han umiddelbart havde ventet.
 • Tejste-klippen
  Et lille jagtselskab mødes hvert år et bestemt sted ved kysten af Normandiet for at skyde tejster. Dette år er en af dem forsinket, og synes at have travlt med at komme videre. Hvorfor?
 • Et minde
  På en søndagsudflugt til Versailles møder fortælleren et ungt par. Deres hund er forsvundet, og de er tilsyneladende faret vild. Det ene fører til det andet …
 • Vagabonden
  Den invalide vagabond Nicolas Toussaint, kaldet "Klokken", har i 30 år skaffet sig sit udkomme ved at tigge sig frem i de to-tre sogne, der udgør hans horisont. Men folk bliver stadig mere ligegyldige og afvisende, og en dag går det galt.
 • Drukkenbolten
  En fordrukken sømand kommer hjem i nattens mulm og mørke. Da han falder ind i huset, synes han, at noget bevæger sig. Har konen en elsker?
 • Æbleskiverne
  En gammel mand ligger på det sidste. Af praktiske årsager går svigersønnen ud og beder til begravelsesgilde, inden den gamle faktisk er død. Det viser sig at være en fejl.
 • Rædsel
  Verden er fyldt med forfærdelige og uhyggelige ting, men hvad er virkelig rædsel? General G… har et bud.
]]>
Mon, 29 Jan 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Guy de Maupassant: Værelse nr. 11 og andre fortællinger]]>50,00 kr. (vejl.)

Indhold

 • Værelse nr. 11
  I byens lille hotel har fru Amandon en lille rede til sine sidespring. Kroværten ved, hun aldrig kommer der to dage i træk, og lejer derfor ofte værelset ud for en dag til andre. Lige indtil den dag …
 • Forbi
  Den gamle levemand, grev de Lormerin, er stadig en smuk og charmerende herre. En dag får han en middagsinvitation fra en kvinde, han elskede for 25 år siden.
 • Et skriftemål
  Indholdet af Badon-Leremincés testamente er et skriftemål, en tilståelse af en frygtelig forbrydelse, han begik i sin ungdom.
 • To mødre
  Ved et besøg i en fransk provinsby får forfatteren fremvist alle dens seværdigheder - sidst, men ikke mindst "konen med uhyrerne".
 • Mine 25 dage
  En dagbog fra et kedsommeligt kurophold med dets småbegivenheder - og en lille flirt.
 • Skabet
  Ved et besøg i Folies-Bèrgeres møder fortælleren en lille pigebarn, som han tilbringer natten med. I pigens lejlighed høres sære lyde fra et skab - hvad gemmer hun derinde?
 • Rogers middel
  Rogers hustru praler vidt og bredt med et elskovsmiddel, han engang har brugt. Men Roger mener, at hvis hun kendte sandheden, ville hun nok tie stille.
 • Latinens nytte
  En lille, grå latinlærer lærer ved sin elevs rævestreger kærligheden at kende.
 • En omvendelse
  Den lokale snedker, den fremskridtsvenlige, religionsfjendlige Sabot, og landsbyens præst er politiske modsætninger, og præsten føler, han taber kampen om sjælene. Da kirkens inventar skal fornys, udnytter han det til at prøve at omvende snedkeren.
 • Bombard
  Simon Bombard var høj og vel ved magt, en køn fyr med rødlige bakkenbarter, en blomstrende teint og blå øjne, dum og glad og allerede med en ansats til mave. Dette er historien om hans kærlighedseventyr og ægteskab med en engelsk dame.
 • En landtur
  Gamle Mongilet er en særling, der ikke som andre holder af at tage på landet på frisøndagene. Han har været på landet een gang i sit liv, og det var en så traumatisk oplevelse, at han aldrig gør det igen.
 • Den levende døde
  Blandt hotellets gæster var et mærkeligt par, en høj mager herre med fuldstændig hvidt hår og en tvangsmæssig bevægelse af den ene hånd, og hans datter, der ligner en død.
 • Fangerne
  Seks prøjsiske soldater banker på døren til et skovløberhus. I huset findes kun en gammel kone og hendes datter, og de kan ikke andet end lade soldaterne komme ind.
 • Vore englændere
  En ikke så lidt ondskabsfuld (og meget morsom) skildring af et kristent engelsk selskab ved et fransk kursted.
 • Kvinde-mandfolk
  Består den franske nation af kvindagtige mandfolk?
 • Toine
  Far Toine bliver syg og må ligge i sengen. Derved forvandles han til en rugemaskine.
]]>
Mon, 29 Jan 2018 00:00:00 +0100