<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Bram Stoker: Havets hemmelighed]]>60,00 kr. (vejl.)

Da Archibald Hunter tager på ferie i den lille kystflække Cruden Bay lidt nord for Aberdeen, regner han med at tilbringe nogle fredsommelige dage på landet. Imidlertid forstyrres hans fred af en gammel gælisk seerske og nogle mærkelige spøgelsessyner. Ikke desto mindre er han så indtaget af stedet, at han begynder at bygge et hus i Cruden for at slå sig ned. Men da han på en auktion køber en gammel dragkiste, der indeholder dokumenter i kode fra dengang, den spanske armada stævnede mod Englands kyster, og tilfældigt redder en ung, hemmelighedsfuld kvinde fra druknedøden, er Archibald pludselig indblandet til op over begge ører i et eventyr med afstikkere til både den spanske armada, gamle skatte, den spansk-amerikanske krig (der gik for sig, da bogen blev skrevet), den amerikanske og den engelske efterretningstjeneste – og en altovervældende kærlighedsaffære.


Bram Stoker er først og fremmest kendt for vampyrromanen Dracula fra 1897, og selv om den ikke umiddelbart var nogen indbringende succes for forfatteren, er det nok de færreste forfattere forundt at skrive noget, der i den grad ændrer verdensbilledet, mere end én gang. Men Havets hemmelighed, som udkom fem år senere, har nu også sine meriter, og var helt indtil 1963 den eneste af Stokers romaner, der fandtes oversat til dansk - omend så forkortet, at handlingsgangen sine steder blev noget uklar og usammenhængende. Denne version er gennemredigeret og stærkt forøget efter den engelske original - dog har vi undladt at medtage Stokers mange bilag om Francis Bacons chifferskrift.

]]>
Sat, 23 Mar 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[E. T. A. Hoffmann: Det fremmede barn]]>22,50 kr. (vejl.)

- Et eventyr.

Felix og Christlieb, som bor sammen med deres forældre på det lille herresæde Brakelheim, får en dag besøg af deres langt finere, mere velaflagte og storsnudede) onkel og hans børn, et par gustne og kedsommelige stuevækster fra byen, som forsøger at brillere med deres dannelse og lærdom. De forærer Felix og Christlieb noget fint legetøj, som de dog snart bliver trætte af, og da onklen har forladt Brakelheim, skynder Felix og Christlieb sig ud og leger i skoven bag deres hjem. Derude møder de "det fremmede barn", som viser dem smukke natursyn og giver dem evnen til at flyve. Men hans fjende, jordåndernes konge, indfinder sig på Brakelheim i skikkelse af huslæreren magister Tinte - i virkeligheden en stor flue! - som fylder deres hoveder med kedsommelig lærdom og holder dem borte fra deres elskede skov, og fra "det fremmede barn" …

]]>
Sat, 16 Mar 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[George Eliot: Det løftede slør]]>22,50 kr. (vejl.)

Latimer er udstyret med den evne - eller forbandelse - at kunne se ind i menneskenes hjerter, og at kunne se forskellige scener fra sin egen fremtid. Således ved han på dag og time, hvornår han skal dø, og med det som udgangspunkt fortæller han sit livs historie, et liv, hvor han stadig har været en særling og udstødt, ikke mindst af faderen, der foretrak hans ældre og langt mere "mandige" broder. Da broderen dør, overtager Latimer hans forlovede Bertha Grant, en kold og intrigant skønhed, som han længe har været dybt forelsket i, trods hans viden om, at kærligheden efterhånden vil forvandles til et uudslukkeligt, morderisk had.

Det løftede slør er ikke nogen fysisk stor bog - to kapitler - men er en lille klassiker i den engelske "gotiske" litteratur.

(Denne udgave erstatter den tidligere fra 2011, som vi ikke mere "har på lager". Der er tale om en anden oversættelse, som ligger tættere op ad Eliots original end den noget ordrige udgave fra Aftenposten.)

]]>
Sat, 16 Mar 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[George Eliot: Silas Marner]]>45,00 kr. (vejl.)

Silas Marner udstødes af den religiøse sekt, han tilhører, og flygter ud på landet, hvor han slår sig ned som væver i landsbyen Raveloe. Her lever han afsondret, og anses af landsbyens øvrige indbyggere for en særling.

En dag bryder hans verden sammen for ham, da hans sammensparede formue bliver stjålet fra ham. Men da han en nytårsaften finder han den forældreløse Eppie, hvis fader er ukendt og moderen død af kulde og druk, beslutter han at tage hende til sig, og det bliver hans livs vendepunkt.

2. påny gennemgåede udgave.

]]>
Sat, 09 Mar 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[George Eliot: Adam Bede]]>60,00 kr. (vejl.)

Den unge tømrer Adam Bede er forelsket i den smukke, selvoptagne, og noget naive landsbyskønhed Hetty Sorrel, men ved ikke, at han har en rival i sin barndomsven, den lokale herremands søn Arthur Donnithorne. Arthur lover Hetty ægteskab - noget han inderst inde godt ved ikke kan lade sig gøre på grund af standsforskellen mellem dem - og Hetty lader sig forføre, og drømmer om rigdom og adel. Adam opdager forholdet og får Arthur til at opgive Hetty, men skaden er sket, og selv om Adam ikke ophører med at elske Hetty, får historien alligevel tragiske konsekvenser for alle de involverede.

"Adam Bede" var George Eliots første roman; den blev udgivet anonymt, men blev straks en bestseller, der fik misundelige kommentarer med på vejen fra flere af hendes mere etablerede forfatterkolleger - Elizabeth Gaskell bemærkede, at hun havde svært ved at se formålet med selv at skrive, når der fandtes bøger som "Adam Bede", og Alexandre Dumas anså den for at være et af århundredets mesterværker. Romanen er et stærkt billede af livet på landet i Englands Midlands-område omkring år 1800, af kærlighed og forførelse, religiøse strømninger og klasseforskelle, mens den industrielle revolution lurer i kulissen.

Denne udgave er baseret på den første danske oversættelse fra 1859, samme år som den engelske førsteudgave.

]]>
Sat, 09 Mar 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[H. F. Ewald: Lisbeth Torbensdatter, Danmarks blomst]]>60,00 kr. (vejl.)

- et livsbillede fra det femtende århundrede.

Lisbeth Torbensdatter var en ung og smuk adelsjomfru på Kristian den Førstes tid. Hun havde to gode bejlere; den ene, Laurents, er en lidt kedelig, tilbageholdende, men retsindig type, som imidlertid er rig og derfor foretrækkes af hendes forældre og slægt; den anden, Herluf, tilhører den ansete slægt Gøye, han er smuk og vindende, men løs af karakter; han har tillige letsindigt forødt sit jordiske gods og er fattig som en kirkerotte. Ikke desmindre er det ham, der ejer Lisbeths hjerte.

Da den jomfruelige og trofaste Lisbeth trods alt får alle hindringer ryddet til side for deres forbindelse, sviger Herluf hende for den stærkt lidenskabelige, intrigante Margrethe Lunge, som han tidligere halvvejs har lovet ægteskab …

Lisbeth Torbensdatter kendes i Danmarkshistorien kun af nogle få sætninger i en slægtebog fra 1500-tallet. Af dette spinkle materiale væver H. F. Ewald et bredt tidsbillede af livet i danske adelskredse og ved hoffet på Kristian den Førstes tid.

]]>
Sat, 02 Mar 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[Guy de Maupassant: Vandrerliv]]>60,00 kr. (vejl.)

Forfatteren er træt af Paris, og især af Eiffeltårnet (Maupassant hadede Eiffeltårnet og var medunderskriver på en protest mod, at det blev opført), og drager ud på en tur langs ned langs den italienske middelhavskyst til Sicilien, og derfra over til de franske kolonier i Algier og Tunis. Undervejs beskriver han sine mange indtryk og filosoferer over kunst og kultur i nutid og fortid.


Det kan diskuteres, om "Vandrerliv" overhovedet er en roman - den er mere beslægtet med "novellesamlingerne" "På vandet" og "I solen". Men det var således, den blev præsenteret af det danske forlag ved førsteudgaven i 1907, frem for at oprette en særlig serie af rejsebøger. Og hos Maupassant kan grænsen mellem fiktion og fakta jo være noget flydende - en fagmæssig og uinteresseret rejsebeskrivelse er det i hvert fald ikke.

]]>
Mon, 25 Feb 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[Guy de Maupassant: Vort hjerte]]>60,00 kr. (vejl.)

Den smukke, unge enke Michèle de Burne er en opstigende stjerne i Paris' society, og har i sin salon adskillige faste gæster: kendte kunstnere, der på skift har været hendes elskere, og efter at være kasseret har affundet sig med at være hendes beundrende skødehunde og pynt i salonen.

Da André Mariolle - 37 år, ugift, rig og vant til at færdes i de bedre saloner, skønt han altid har levet i skyggen af andre og større genier – træffer Michéle, betages han stærkt af hende - og for hende er han endnu en, tilmed let, erobring til samlingen. Efterhånden involveres hun dog mere, end hun havde tænkt sig: "Jeg elsker Dem så højt, som det er mig muligt at elske. Er det min skyld, hvis jeg ikke kan elske anderledes eller bedre?" siger hun. Men det er ikke nok for André.


Vort hjerte er ligesom Stærk som døden nok så meget en psykologisk studie som en roman. Det er Maupassants sidste større værk, og er skrevet på et tidspunkt, hvor den syfilis, han led af - en almindelig udbredt sygdom i 1800-tallet, og muligvis "arvet" fra moderen; Maupassants ældre broder var død i 1889 efter et forløb, der meget lignede hans – er ved at nå sit sidste stadium, og han kæmper med hovedpine, hallucinationer, periodevis blindhed og humørsvingninger, mens han bliver ved med at skrive.

]]>
Sun, 17 Feb 2019 00:00:00 +0100