<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[George Sand: Djævlesumpen]]>0,00 kr. (vejl.)

Germain sørger stadig over sin afdøde kone, da hans svigerfader sender ham afsted for at bejle til den rige enke Catharine Guérin.

Da han tager afsted, får han følgeskab af den 16-årige "Lille Marie", der skal samme vej for at komme i tjeneste hos en bonde i nærheden af den landsby, hvor enken bor, og på vejen dukker også hans søn Pierre, der ikke vil være foruden sin fader, op.

Enken viser sig ikke ganske at svare til svigerfaderens varebeskrivelse, og det vil næppe falde nogen vanskeligt at forestille sig, hvordan det hele ender. Men som sædvanlig, når det er Sand, får historien nogle ekstra drejninger.

]]>
Sun, 29 Jan 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Arthur Conan Doyle: Professor Challenger - Samlede fortællinger]]>0,00 kr. (vejl.)

Conan Doyle havde flere faste figurer i sin produktion ud over Sherlock Holmes, selv om ingen af dem nåede de samme højder af popularitet som denne. En af dem var den excentriske, koleriske og selvoptagne professor G. E. Challenger, som han skrev fem historier om mellem 1912 og 1929. De er samlet i denne udgave, og forsynet med et udvalg af samtidige illustrationer, i det omfang det har været muligt at finde illustrationer, som både er fri af ophavsret og til at få fat på:

Den forsvundne verden (1912): Professoren er netop kommet hjem fra en tur til Amazonas, hvor han har fundet en fantastisk glemt verden med dinosaurer og abemennesker på et plateau i Amazonas' jungle. Ingen tror på ham, og for at skaffe beviser for sine påstande sender han journalisten Malone, den skeptiske professor Summerlee og storvildtjægeren lord Roxton ud på en undersøgelsesekspedition …

Den giftige zone (1913): Jorden passerer gennem en kosmisk giftsky, som truer med at udrydde både mennesker og dyr. Challenger har en plan til at holde sig selv og sin kone i live længst muligt sammen med holdet fra Den forsvundne verden: Malone, Summerlee og Roxton.

Tågernes land (1926): Sammen med professor Challengers datter Enid undersøger journalisten Malone en række spiritistiske fænomener. (Romanen er stærkt præget af forfatterens egen tro på spiritismen).

Da verden skreg (1928): Ingeniøren Peerless Jones inviteres til Hengist Down i Surrey for at hjælpe Challenger med at stikke en vældig nål i jordens blottede underhud …

Opløsningsmaskinen (1929): En gal og genial opfinder, Theodore Nemor, har opfundet et apparat som kan opløse hvad som helst – også mennesker – i atomer, og samle det igen. Journalisten Malone får til opgave at undersøge sagen, og tager Challenger med som videnskabelig sagkyndig. Da de opdager, at Nemor er ved at sælge sin opfindelse til en fremmed magt, tager Challenger affære på sin egen måde.

OBS: Billedteksterne under nogle af af billederne kan i visse ebogs-læsere (bl.a. Calibre Ebook Viewer) flyde over og lægge sig over teksten øverst på den følgende side. Problemet kan løses ved at gøre viewer-programmets tekstvindue smallere.

]]>
Sun, 29 Jan 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[George Sand: Min søster Jeanne]]>0,00 kr. (vejl.)

Bogens "Jeg" bestemmes tidligt af sin far til at gifte sig med Manuela, datter af smugleren Antonio Perez, ud fra devisen "Lige børn …" Uden at have set hende, forelsker det unge romantiske menneske sig hovedkulds i sit eget drømmesyn – indtil han ser, hvad han tror er Manuela.

Nogle år senere, da han er færdiguddannet som læge, møder han på en bjergvandring englænderen sir Richard, der rejser rundt i Europa sammen sin betydelig yngre kone, Hélène. Han ansættes af sir Richard til at rejse med som englænderens personlige læge.

Det viser sig, at sir Richards forhold til Hélène er anderledes, end man giver det udseende af. Og som det skal vise sig, er der en forbindelse fra sir Richard til fortælleren, hans moder og hans søster Jeanne, men hvilken?

]]>
Sat, 21 Jan 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[George Sand: Den sorte by]]>0,00 kr. (vejl.)

Den unge smed Etienne Lavoute, kaldet Syvklinge, søger at frigøre sig fra arbejderklassens åg og samtidig vinde den kønne og kloge Tonines kærlighed, og køber derfor for sine sammensparede penge en falleret fabrik. Det skal dog vise sig, at hans teorier om drift af en metalvarefabrik er langt fra virkelighedens verden.

Tonine elsker ham, men tør ikke binde sig til en drømmer, og beder ham lade det blive ved et nært venskab.

Den sorte by er på overfladen en romantisk fortælling om to unge, der bliver ved at gå galt af hinanden. Men den handler nok så meget om arbejdernes liv på tiden for begyndelsen af den industrielle revolution, og er blevet kaldt for verdenslitteraturens første socialistiske roman, og et af Sands hovedværker.

]]>
Sat, 21 Jan 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[E. T. A. Hoffmann: Signor Formica]]>0,00 kr. (vejl.)

Da den berømte og berygtede maler Salvator Rosa kommer til Rom, indlogerer han sig hos en gammel bekendt, enken Caterina. Han er alvorligt syg, og Caterina tilkalder en læge, kvaksalveren Splendiano Accoramboni, kaldet Pyramidedoktoren på grund af hans sære hovedbeklædning. Han har som speciale behandling af berømte kunstnere mod betaling i kunstværker – der jo ofte bliver mere værd, når patienten er død. Ved hjælp fra en munk og en ung barber og sårlæge Antonio Scacciati lykkes det dog Salvator at overleve Pyramidedoktorens behandling.

Da han er kommet sig af sin sygdom hjælper Salvator sin unge ven, der går med en kunstner i maven, til at blive kendt og optaget i en kunstnersammenslutning. Antonio fortæller derpå Salvator, at han er forelsket i sin model til et billede af "Magdalena ved Frelserens fødder", men at hun holdes nærmest i fangenskab af sin gamle, nærige og jaloux onkel. Salvator ved råd, og gennem flere snedige anslag lykkes det at få skovlen under onklen …

"Signor Formica" ses af og til rubriceret som en af Hoffmanns "sære fortællinger", men historien er egentlig hverken sær eller uhyggelig – snarere viser den forfatteren i en sjældnere rolle som humorist og satiriker.

]]>
Sat, 14 Jan 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Carit Etlar: Fangen på Kalø]]>0,00 kr. (vejl.)

Året er 1518 og "fangen på Kalø" er svenskeren Gustav Eriksson Vasa, som den danske konge Christiern II på ufin vis har taget til fange i forbindelse med en forhandling. Men Gustav er i romanen kun en katalysator, en årsag til begivenheder, han ikke selv tager synderlig del i.

Bogens egentlige hovedperson er Esra, våbensmeden Gyrres søn, der præsenterer sig således: "Min fødsel ved jeg kun lidt at sige om, jeg var så ung den gang, og de, der skulle tale, er døde nu … Jernringen - ja, jeg har slidt den blank på min hals, der står tre bogstaver i den, S.R.A; de mener, det er derfra, jeg har mit navn, hvad de skal betyde, derom vides intet."

"Fangen på Kalø" udnævnes af og til - formentlig af folk, der ikke har læst den - som en fortsættelse af Gjøngehøvdingen. Ud over at også denne henter sine motiver fra en virkelig episode af Danmarks konfliktfyldte forhold til nabolandet Sverige, er der dog ingen sammenhæng mellem dem.

2. på ny gennemgåede og opdaterede udgave.

]]>
Sat, 14 Jan 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Florence Marryat: Der er ingen død]]>0,00 kr. (vejl.)

Beretninger om forfatterens erfaringer med forskellige i deres samtid kendte spiritistiske medier som Lottie Fowler og Florence Cook, om hendes eget "åndebarn", der døde ti dage gammelt, men i åndeverdenen voksede op til en smuk ung pige på 19, samt om faderens møde med "Den brune Dame på Raynham".

Uanset om man er troende spiritist eller ej, er bogen et fascinerende indblik i en af Victoria-tidens fremtrædende subkulturer.

Den danske udgave er noget forkortet.

2. på ny gennemgåede og opdatede udgave.

]]>
Sat, 14 Jan 2023 00:00:00 +0100
<![CDATA[Arthur Conan Doyle: Guldmageren]]>0,00 kr. (vejl.)

Verdens måske rigeste mand, Raffles Haw, bosætter sig i flækken Tamfield i nærheden af Birmingham. Hans ønske er at bruge sine mange penge til menneskehedens bedste, og til den ende allierer han sig med den unge maler Robert MacIntyre, der har overbevist ham om, at penge ikke interesserer ham. Han skal derfor være den uvildige fordeler af rigdommene til værdigt trængende.

Men som det skal vise sig, er ufortjente penge ikke altid lykken – hverken for giveren eller modtageren.

]]>
Sat, 07 Jan 2023 00:00:00 +0100