<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Henri Beyle: Abbedissen af Castro]]>37,50 kr. (vejl.)

Under foregivende af at foretage uddrag af italienske manuskripter fra 1500-tallet fortæller Henri Beyle (Stendhal) historien om den umulige kærlighed mellem Elena di Campireali, datter af en af de rigeste mænd i byen Albano, hvis familie er imod forbindelsen og Giulio Branciforte, en lokal røver, der står under den mægtige Colonnas beskyttelse, men hvis kærlighed får ulykkelige konsekvenser for både ham selv, Elena og hendes familie.

]]>
Sat, 10 Oct 2020 00:00:00 +0200
<![CDATA[Claude Tillier: Min onkel Benjamin]]>45,00 kr. (vejl.)

Humoristisk, satirisk og filosofisk roman om fortællerens grandonkel, Benjamin Rathery, som foregår et sted i 1780erne i den lille franske provinsby Clamecy. Benjamin er en læge, der ikke nærer overvældende tiltro til sin professions effektivitet - han siger selv, at en læge har gjort nok, hvis han ikke ligefrem har taget livet af patienten - og har en omfattende gæld, som han ikke ret gerne betaler. Han er en ynder af en god flaske og en god middag, han er ganske kultiveret og overbevist pebersvend.

I løbet af bogens handling når onkel Benjamin bl.a. at duellere, sidde i gældsfængsel, indgå i to mislykkede, og til dels ufrivillige, forsøg på at indgå ægteskab, dels med værtshusholdersken, som han skylder en del penge, dels med en anden læges datter, som har udsigt til at arve, at kysse den lokale herremand et vist sted (og tage hævn for det på helt sin egen måde), at hænge byens urtekræmmer op i en krog i loftet, ufrivilligt at udgive sig for "den evige jøde" og meget andet.

"Min onkel Benjamin" var Claude Tilliers (1801-1844) eneste skønlitterære værk. Hans produktion var fortrinsvis journalistik og politiske pamfletter, og denne virksomhed fornægter sig heller ikke i "Benjamin", der vrimler den med aforismer og metaforer, som trods det gammeldags sprog og de snirklede vendinger uden særlig vanskelighed kan anvendes på verden og dens beboere i dag.

]]>
Sat, 10 Oct 2020 00:00:00 +0200
<![CDATA[Montague Rhodes James: En advarsel til de nysgerrige]]>45,00 kr. (vejl.)

- og andre spøgelseseshistorier.

Endnu en samling af spøgelseshistorier fra mesteren M. R. James' hånd:

Indhold:

  • Det hjemsøgte dukkehus: En samler køber et stort dukkehus fra en antikvitetshandler, der er mere end glad for at komme af med det. Køberen stiller huset op i sit soveværelse, og om natten sker der sære ting: dukkehuset får liv.
  • Den ualmindelige bønnebog: Hr. Davidson er historiker og tilbringer i anledning af sin forskning et par dage "på landet". Her bliver han interesseret i et gammelt herregårdskapel, hvor han finder nogle eksemplarer af en særlig udgave af den anglikanske kirkes "Almindelig Bønnebog" – dels er den trykt i Cromwells regeringstid, hvor den var forbudt, dels har den det med altid at være åben på en bestemt side, uanset hvor mange gange den bliver lukket og tildækket.
  • En nabos grænsepæl: Under arbejdet med at katalogisere en bogsamling falder fortælleren over et mystisk vers, og da han siden tilfældigt kommer til det sted, verset handler om, hører han en forfærdelig lyd – et skrig "af den slags, som får én til at spekulere på, om der er knækket et eller andet i éns hjerne".
  • Udsigt fra en bakketop: Mr. Fanshawe besøger en ven på dennes herregård et sted i det sydvestlige England. Efter en varm sommerdag tager de to venner en spadseretur til et udsigtspunkt i nærheden, hvor Fanshawe gennem sin kikkert får øje på et smukt tårn i nærheden og en nøgen bakke, hvor man tilsyneladende har opstillet en galge med en dukke ophængt. Problemet er bare, at det kloster, han kigger i retning af, er en ruin, og ikke har noget i retning af det tårn han ser, og bakken er dækket af træer og ikke har nogen galge.
  • En advarsel til de nysgerrige: En ung mand finder en af de gamle angelsaksiske kongers kroner, som han graver op og tager med sig. Men kronen er bevogtet, og vogteren finder sig ikke i, at man tager skatten fra ham.
  • En aftenunderholdning: I de gode gamle dage kunne bedstemødre fortælle børnebørnene nogle utrolig interessante historier, mens fader blundede foran kaminilden. Her er det en historie om, hvorfor børnene skal lade være at plukke bær langs en nærmere angivet sti … en temmelig voldsom historie, der indeholder genfærd, hængte mænd, mord og andre sære hændelser.
]]>
Sat, 03 Oct 2020 00:00:00 +0200
<![CDATA[Willa Cather: Lucy Gayheart]]>45,00 kr. (vejl.)

Lucy Gayheart er en ung pige fra den lille by Haverford i Nebraska, der tager til Chicago for at studere musik. Her bliver hun akkompagnatør for en ældre, berømt, men udlevet koncertsanger, Clement Sebastian, som hun forelsker sig i. Hun stilles derved overfor et valg mellem Clement og barndomskæresten fra hjembyen, den unge bankmand Harry Gordon.

Overfladisk betragtet er "Lucy Gayheart" en ret banal og udramatisk historie, men i Willa Cathers hænder og med den særegne stemning og finhed, hun kunne lægge i sin prosa, bliver historien og Lucy selv alt andet end banal.

]]>
Sat, 03 Oct 2020 00:00:00 +0200
<![CDATA[Frances Hodgson Burnett: Den hemmelige have]]>60,00 kr. (vejl.)

Mary Lennox er ni år og vokset op i Indien. Hendes fader er død, og moderen er helst fri for at have noget at gøre med den grimme og ubehagelige lille tøs, hun har sat i verden. Da der udbryder kolera, dør også moderen, og Mary bliver sendt til England for at bo hos en onkel på godset Misselthwaite langt ude på heden i Yorkshire.

Misselthwaite viser sig at være et mystisk sted, hvor der er hundredvis af værelser, man ikke må gå ind i, lyde som af én, der græder om natten, og en have, som har stået aflåst og forbudt siden Marys tantes død for ti år siden.

Da onklen straks efter hendes ankomst rejser bort, er Mary atter alene med en flok tjenestefolk, der har ordre til at opvarte hende i alle ender og kanter. Hun finder sig efterhånden til rette og begynder at udforske sine nye omgivelser, og bliver lidt efter lidt venner med de to jævnaldrende drenge: Dickon, som kan noget helt specielt med dyr og planter, og den sygelige og hysteriske invalid Colin. Hun finder også nøglen til den hemmelige have, og sammen genopliver de tre den forvildede have, uden at bemærke at fællesskabet og arbejdet også forvandler dem selv.

Med illustrationer fra den første engelske bogudgave af Charles Robinson.

]]>
Sat, 26 Sep 2020 00:00:00 +0200
<![CDATA[Louisa May Alcott: Polly]]>60,00 kr. (vejl.)

eller En gammeldags pige.

Da 14-årige Polly Milton første gang besøger sin veninde, Fanny Shaw og hendes rige familie i den store by, er hun et lille Guds ord fra landet, der kommer til en verden, hvor piger på hendes egen alder tér sig som små damer, og hvor Fannys veninder undgår hende på grund af hendes "simpelhed". Hun forsøger først at tilpasse sig, men finder dog hurtigt ud af, at hun foretrækker sit eget enkle Jeg, og netop dette gør, at hun sniger sig ind i familiens Shaws hjerter og bliver som et medlem af familien.

Seks år efter flytter Polly til byen og nedsætter sig som musiklærerinde, og den følgende tid går dels med at skaffe sig kunder, dels med at forsøge at hjælpe familien Shaw, hvis formue og sociale stilling går tabt ved faderens fallit, og sidst, men ikke mindst, med at kæmpe med sine følelser for den kønne og gentleman-like Arthur Sidney og Fannys spradebasse af en broder, Tom Shaw.

Polly - som i sin oprindelige amerikanske udgave bærer titlen "En gammeldags pige" er skrevet af to omgange - de første seks kapitler udkom som føljeton i et børneblad i 1869, mens resten af bogen - den del, der handler om Pollys oplevelser som voksen – er skrevet til bogudgivelsen, og denne tilblivelsesproces viser sig ret tydeligt: den første del kan nok forekomme en nutidig læser noget sukkersød, som Alcott ofte er, når hun skriver om børn. Det skal man imidlertid ikke lade sig afskrække af, for som en dansk anmelder skrev så sent som i 2016: "Polly som karakter er kort sagt bedårende i samme grad som Fanny kan være selvoptaget og Tom drilsk. Sproget og handlingen er selvfølgelig gammeldags, men den er bestemt en fornøjelse at læse. Især hvis du er fan af "Pigebørn"-serien, "Anne fra Grønnebakken"-serien eller "Det lille hus på prærien"-serien."

]]>
Sat, 19 Sep 2020 00:00:00 +0200
<![CDATA[Alexandre Dumas d. Y.: Diane de Lys]]>45,00 kr. (vejl.)

Diane de Lys er gift med en marquis, der ikke interesserer sig synderligt for sin smukke hustru. Af kedsomhed beslutter hun derfor at give efter for den unge baron Maximilien de Ternons tilnærmelser, og de mødes hos baronens ven, maleren Paul Aubry, der har overladt parret sin lejlighed til formålet. Da baronen en aften ikke indfinder sig til stævnemødet, og Diane er alene i lejligheden, begynder hun at rode i malerens ting og læse hans breve. Hun bliver derved mere interesseret i den fattige, men interessante maler end i den mere og mere kedsommelige baron …

]]>
Sat, 19 Sep 2020 00:00:00 +0200
<![CDATA[Henry Rider Haggard: Elissa, eller Zimbabwes undergang]]>45,00 kr. (vejl.)

Hvem der har bygget den mærkelige by, hvis ruiner er kendt under navnet Great Zimbabwe, er endnu i dag ikke fuldt klarlagt. I slutningen af 1800-tallet var en populær, omend ikke voldsomt velfunderet teori, at den var bygget for tre tusind år siden af fønikiske kolonister fra Tyrus i det nuværende Libanon, som skulle have drevet handel og guldminer på stedet. Haggard var fascineret af de mystiske ruiner og han koblede teorien om fønikerne sammen med historien om det bibelske Ophir, der gik sin undergang i møde på grund af dens indbyggeres ondskab og falske religion. Det hele blev til denne farverige eventyrroman om kærligheden mellem Astarte-præstinden Elissa og den jødiske prins Aziel, der ender med en krig med de omgivende stammer af indfødte under anførelse af den nedrige kong Ithobal, som også havde planer om at indlemme Elissa i sit harem, da Aziel kom i vejen.

]]>
Sat, 12 Sep 2020 00:00:00 +0200