<![CDATA[eBibliotek 1800 - Seneste udgivelser]]><![CDATA[Knud Skytte: Den gamle degns erindringer]]>45,00 kr. (vejl.)

"Den gamle degns erindringer"" er en simpel skildring af livets gang for en skolelærer på Viborg-egnen, fra han bliver født i 1794 til han dør i 1874. Hans liv former sig ikke stort - han mister tidligt sin fader, og vokser op hos moderen, mens han forsøger at finde sin livsbane som vogterdreng, spillemand, snedkerlærling og tilsidst lærer.

Da bogen første gang udkom, var anmelderne noget i vildrede med, om der var tale om en virkelig biografi eller fiktion - forfatteren afslørede det vistnok aldrig - men uanset hvilket, så er den et troværdig og pålideligt tidsbillede af livet på landet i første halvdel af det 18. århundrede, og ikke mindst skolevæsenets som regel usle kår på landet, hvor lærerne sjældent havde nogen formel uddannelse - Jakob Jensens første lærer var herremandens aflagte, fordrukne tjener, hvis væsentligste kvalifikation var, at han ""skrev en smuk hånd"" - og den ældre generations modstand mod at lade deres børn ""spilde tiden"" med at gå i skole.

Udgaven er optimeret for tilgængelighed jf. WCAG 2.0- og ePub Accessibility 1.0-standarderne.

]]>
Mon, 02 Apr 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Montague Rhodes James: En antikvars spøgelseshistorier]]>45,00 kr. (vejl.)

Montague Rhodes James var historiker med speciale i middelalderen, og prorektor ved King's College i Cambridge. Men mellem sine mange pligter og bindstærke udgivelser af faglitteratur fik han også tid til at skrive en række gyserfortællinger, der revolutionerede genren og bragte gyset ind i læserens egen samtid. Historierne var egentlig kun beregnet til at blive læst højt ved juletid på kollegiet, selv om enkelte af dem blev offentliggjort i forskellige blade, indtil han i 1904 udsendte sin første samling.

Fortællingerne foregår ofte i landlige omgivelser eller provinsbyer i eksotiske lande (fx. Danmark og Sverige!), og har som hovedperson stilfærdige, lidt sære, lærde skikkelser, som bliver fanget af de overnaturlige kræfter, de ved deres egen nysgerrighed eller grådighed har været så uheldige at få sat i gang.

"En antikvars spøgelseshistorier" er den første af i alt fire samlinger, der udkom i England mellem 1904 og 1925. På dansk finder man mest M. R. James' historier enkeltvis i forskellige gyserantologier, men her er det første binds otte historier i samlet nyoversættelse:

 

 • Kannik Alberichs håndskriftssamling
  Under et besøg i en fransk by med en forfalden katedral køber Dennistoun et bind med fragmenter af middelalderskrifter. Sælgeren synes lettet ved at slippe af med bogen …
 • Fortabte hjerter
  Den forældreløse Stephen Elliott kommer i huset hos sin ældre fætter, en verdensfjern forsker i gamle religioner. Der har før været plejebørn i huset af samme alder, men de er forsvundet sporløst, uden at nogen egentlig har savnet dem. Er Stephen den næste?
 • Kobberstikket
  Et tilsyneladende uinteressant kobberstik af en ukendt herregård skjuler en uhyggelig historie.
 • Asketræet
  Sir Matthew Fell vidner mod en landsbykvinde i en hekseproces. Da hun bliver henrettet, hvisker hun gentagne gange: "Der vil komme gæster på Castringham". Ikke længe efter finder man sir Matthew død og sort over hele kroppen.
 • Nummer 13
  En engelsk religionsforsker besøger Viborg for at foretage nogle undersøgelser om den sidste katolske biskop i Danmark. Hotellet, han indlogerer sig på, har som så mange andre af sin slags ikke noget værelse nr. 13. Eller har det nu heller ikke det …
 • Grev Magnus
  Mr. Wraxall vil skrive en bog om Sverige, og under en rejse dertil bor han på gården Råbäck, som er bygget af den forlængst afdøde grev Magnus, der ligger i sin kiste i et nærliggende mausoleum. Mr. Wraxall har for vane at snakke med sig selv, og ytrer derved et ønske om at træffe den gamle greve. Måske tager beboeren af den store kiste med hængelåsene ønsket en smule for bogstaveligt.
 • Fløjt, min ven, så kommer jeg
  Professor Parkins fra Cambridge tilbringer sin ferie i en lille landsby ved kysten af Suffolk. Her finder han en gammel fløjte med nogle sære inskriptioner i ruinerne af en af Tempelherrernes gamle besiddelser. Og selvfølgelig kan han ikke lade være at prøve den af.
 • Abbed Thomas' skat
  Historikeren mr. Somerton kommer på sporet af en skat, som en vis abbed Thomas for nogle hundrede år siden har skjult i sit kloster i Steinfeld i Tyskland. Men den gode abbed har sat en vogter til at passe på skatten.
]]>
Mon, 26 Mar 2018 00:00:00 +0200
<![CDATA[Peter Skovrøy: Ti fortællinger fra Sønderjylland]]>35,00 kr. (vejl.)

Peter Skovrøy var en af danskhedens store forkæmpere under den tyske anneksion af Sønderjylland i årene 1864 til 1920. Han var stifter og redaktør af avisen Vestslesvigs Tidende i Tønder, dens eneste journalist og i en periode også sætter og trykker, oversætter af et hav af romaner og noveller til denne og Flensborg Avis, og indimellem alt det andet fandt han også tid til at skrive sine egne ting - en del noveller og et par romaner.

Ti fortællinger fra Sønderjylland udkom første gang i 1909, og består af en række noveller fra Sprogforeningens Almanak med motiver fra den danske befolknings hverdag i det sønderjyske under tysk herredømme, næsten alle med et humoristisk islæt og af og til et rap over fingrene til tyskerne og de tysksindede danskere, som man måske godt kan undre sig over, at forfatteren slap godt fra.

Indhold:

 • Forord
 • Et ligsyn
 • Rejsen til København
 • Semikolium
 • Unge hjerter
 • De gamles by
 • Naturens røster
 • Bliv hos os, mester - dagen hælder
 • Musen
 • Strømkæntring
 • Da Fanden tog skrædderen
]]>
Mon, 12 Mar 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Marie Belloc Lowndes: Den logerende]]>50,00 kr. (vejl.)

Ægteparret Bunting - to tidligere herskabstjenestefolk, der har giftet sig og nu forsøger at slå sig igennem ved at udleje værelser - er på fallittens rand, da det en tåget aften op mod jul ringer på deres dør. Det er en pæn og høflig herre, der gerne vil leje deres værelser.

Han er venlig og betaler godt, så Buntings er lykkelige for at få ham som lejer, selv om han viser sig at være en smule ekscentrisk: Han tilbringer al sin tid med indgående Bibel-studier, vil kun have fru Bunting til at bringe ham sin mad og gøre rent, og bliver somme tider rastløs og går ud i de sene nattetimer med en mystisk taske under armen.

Netop på samme tid leder politiet i London efter en psykopatisk kvindemorder, der udsøger sig sine ofre blandt alkoholiserede, enlige kvinder. Og lidt efter lidt begynder fru Bunting at få en anelse om, at hendes pæne lejer gemmer på en rædselsfuld hemmelighed.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[H. G. Wells: De første mænd på månen]]>50,00 kr. (vejl.)

Den fallerede forretningsmand mr. Bedford har lejet et faldefærdigt hus i Lympne i Sydengland, hvor han vil skrive det skuespil, han tror kan bringe hans økonomi på fode. Det bliver imidertid ikke til så meget med skriveriet – især ikke efter at han har mødt den excentriske opfinder mr. Cavor, der har fundet et stof, "cavorit", der kan afskærme tyngdekraften.

Sammen bygger de to et rumskib i form af en kugle, beklædt med cavorit, som de bruger til at tage på opdagelse til månen. Her støder de på en race af myrelignende væsener, der lever i et ejendommeligt, men velorganiseret samfund under månens overflade.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Ivan Turgenjev: Et overflødigt menneskes dagbog]]>30,00 kr. (vejl.)

Da den tredive-årige Tchulkaturin ligger og venter på døden, begynder han at skrive dagbog for at fordrive tiden, og for at finde ud af, hvad slags menneske, han har været. Han ender ved ordet "overflødigt", og beskriver derefter den måske eneste begivenhed af nogen betydning i hans korte liv og afgørende for hans vurdering af sig selv: den tragikomiske kærlighedsaffære med den 16-årige Lisa Osjogin - en kærlighedsaffære, som næppe har eksisteret uden for hans egen fantasi.

Fortællingen er en studie i fremmedgjorthed og manglende virkelighedsfornemmelse. Turgenjev gav med fortællingen et navn til en persontype, der var gennemgående i russisk litteratur gennem hele det 19. århundrede: "det overflødige menneske".

]]>
Mon, 12 Feb 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Alexandre Dumas d. Æ.: De korsikanske brødre]]>35,00 kr. (vejl.)

Dumas er i 1841 på en rejse på Korsika, hvor han blandt andet opholder sig hos enken Savilia de Franchi i landsbyen Sullacaro. Hendes to sønner, Louis og Lucien, var sammenvoksede ved fødslen, og skønt de blev skilt fra hinanden af en læge, deler de stadig hinandens følelser, selv på lang afstand.

Den ene broder, Louis, er advokat i Paris, mens Lucien hænger ved sine korsikanske rødder og er blevet boende hos moderen. Louis har imidlertid, for at vise sit franske sindelag, lovet, at broderen vil bilægge en 10 år gammel vendetta mellem to familier i hans hjemby, og forfatteren bliver indblandet i mæglingen. Da han senere forlader Korsika, har han et brev med til Louis. Han stifter derved bekendtskab med broderen, og bliver indblandet i duelaffære i Paris, hvis resultat sender et budskab til Lucien på Korsika.

Historien hører til mellem de kortere romaner, Dumas skrev en del af i 1840'erne (bla. "Pauline" og "Galejslaven Gabriel Lambert"). Den har gennem tiden været umådelig populær - et skuespil baseret på romanen hørte til dronning Victoria af Englands yndlingsforestillinger i starten af 1850'erne, og den har været filmatiseret et hav af gange.

]]>
Mon, 05 Feb 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Guy de Maupassant: En pariserborgers søndage]]>50,00 kr. (vejl.)

Hr. Patissot er 52 år gammel, embedsmand i et ligegyldigt ministerium, ungkarl og lidt af en stivstikker. Da hans læge beordrer ham til at motionere for sit helbreds skyld, beslutter han at tage en spadseretur hver søndag. De ti fortællinger er beretningen om hans iagttagelser og - til tider lidt skæve - oplevelser på disse søndagsture.

]]>
Mon, 29 Jan 2018 00:00:00 +0100